En vegofantastisk midsommar i miniformat :)

midsommar2

Midsommar firades som sagt i Värmland och eftersom där varken finns el eller rinnande vatten, så fick jag förbereda i princip allt hemma. Jag hade såklart velat göra en bombastisk buffé, helt vego, men så blev inte fallet. Men jag fick däremot bidra med små lökpajer med tångkaviar som garanterat lurade alla. Speciellt med tanke på att alla åts upp med glada miner.

Och duuu, om du inte har testat tångkavar, gör’t! Den smakar precis som alla annan rom/kaviar och är fantastiskt god. Finns i vanliga butiker precis bredvid den vanliga romen.

midsommar4

De här pajerna går perfekt att förbereda och passar utmärkt till fler tillfällen en midsommar. En utmärkt förrätt om inget annat!

Lökpajer (12 små eller en stor)

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
3 msk vatten

Lökfyllning
1 purjolök
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar
1 msk färsk finhackad timjan eller 2 tsk torkad timjan

Tofufyllning
200 g fast tofu
2 dl osötad sojamjölk
½ tsk salt
svartpeppar

Dekoration
gräslök
rödlök
tångkaviar
naturell sojayoghurt

Pajdeg. Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop vetemjöl och mjölkfritt smör. Tillsätt sedan vattnet och arbeta ihop allt till en smidig deg. Tryck ut degen i små pajformar eller en stor och förgrädda i 10 minuter.
Lökfyllning. Skiva purjolöken, de gula lökarna och vitlöksklyftorna fint. Fräs sedan all lök i lite olivolja i 15 minuter tills den blir genomskinlig. Tillsätt strösocker, salt, peppar och timjan och låt steka 15 minuter tills löken blir härligt brun. Fyll pajskalen med den stekta löken.
Tofufyllning. Mixa ihop fast tofu, osötad sojamjölk, salt och svartpeppar till en slät smet. Häll sedan tofufyllningen över löken och grädda pajerna i 200 grader i 15-20 minuter eller tills de har blivit vackert gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.
Dekoration. Finhacka gräslöken och rödlöken. Toppa pajerna med gräslök, rödlök, tångkaviar och naturell sojayoghurt. Servera!

midsommar1

 

Och jepp, det blev de galet goda mandeltarteletterna med vaniljkräm och jordgubbar som jag gjorde både på Vegofesten och länkade till i förra inlägget. Den här gången använde jag mig av Alpros osötade mandelmjölk och det blev löjligt gott. 🙂

5 reaktioner på ”En vegofantastisk midsommar i miniformat :)”

 1. Hej! Jag har haft länken till din blogg ett tag men det är först nu jag gått in på den. DET SER FANTASTISKT UT! Jag vill testa att göra allt nu med en gång. Helst hade jag ju velat att någon annan gjorde allt åt mig nu eftersom jag inte gillar att laga mat, men man kan inte få allt… Hade jag haft en sambo som du hade jag lätt varit vegan. Helt ärligt så är det framför allt lättja som gör att jag inte är det. Ser fram emot att testa picknickmackorna, de verkade sjukt goda! och lasagnen. och pastan med kronärtsskockor. tack för att du visar det du gör, det är väldigt inspirerande!

  1. Taaack!!! JAaa, börja laga mat redan nu! Lathet är ingen ursäkt, veganmat går ju så mycket snabbare att tillaga! 🙂
   kramkram

 2. Hej! Jag måste bara fråga, i vilken affär hittar du alpros osötade mandelmjölk? Jag bor i Eskilstuna och hittar den ingenstans här =(

  Tack på förhand!
  /Bella

 3. Hej! Jag måste bara fråga, i vilken affär hittar du alpros osötade mandelmjölk? Jag bor i Eskilstuna och hittar den ingenstans här =(

  Tack på förhand!
  /Bella

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *