Monstruöst stor (och god) lasagne med mandelpesto, kronärtskocka och grönsaker

lasagne

 

Jag är mitt uppe i min flytt. Tidigare har det handlat om flyttpackning, nu börjar vi flytta det första och jag kommer närmare och närmare ett liv i Stockholms fabulösa innerstad. 🙂 Jag ville göra mat för en hel armé och körde på lasagne. Här är vi inte rädda för kolhydrater, nej här omfamnar vi dem och gosar lite extra. Det här receptet är inspirerat av Lotta Lundgrens (Om jag var din hemmafru) lasagne, men jag har trixat, fixat, veganiserat och gjort den ännu mer underbar. 😉

 

Och btw. bechamelsåsen på mandeldryck är den godaste mjölkfria bechamelsås jag ätit, helt tokigt god.

 

 

Lasagne med mandelpesto och grönsaker (8-10 personer)

1½ dl mandel (med skal)
2 gula lökar
2 burkar kronärtskocksbottnar
4 vitlökskluftor
2 auberginer
2 zucchini
2 burkar krossade tomater
1 paket fryst basilika (eller en kruka)
2 + 4 msk mjölkfritt smör
4 msk vetemjöl
4 dl Alpros osötade mandeldryck
ev. 2 dl mjölkfri ost (jag hoppade över det)
1 paket torkade lasagneplattor
salt och svartpeppar

 

Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den har fått riktigt med färg. Hacka löken och stek gyllenbrun i olivolja. Hacka kronärtskocksbottnarna grovt och låt steka med ett tag. Mixa sedan mandel, lök och kronärtskocksbottnar till en krämig pesto i en matberedare. Tillsätt 2 msk mjölkfritt smör och eventuellt lite vatten så att peston får rätt konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Skiva vitlöksklyftorna fint. Tärna auberginer och zucchini och fräs allt i olivolja tills det har fått fin färg. Häll på en burk krossade tomater och rör ner basilikan. Salta och peppra.

 

Smält 4 msk mjölkfritt smör i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och späd sedan med mandeldrycken, lite i taget. Låt bubbla till såsen tjocknar och glöm inte att vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan och låt såsen svalna något.

 

Varva nu mandelpesto, grönsaker och bechamelsås mellan de torkade lasagneplattorna. Toppa med ett lager bechamelsås och bred sedan ut den kvarvarande burken krossade tomater. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Voila!

16 reaktioner på ”Monstruöst stor (och god) lasagne med mandelpesto, kronärtskocka och grönsaker”

 1. Lasagne med kronärtskocka låter himmelskt, tack för tipset! Och roligt med flytten. Jag är också mitt uppe i en, men jag har flyttat FRÅN Stockholms innerstad (ner till Lund). Vilken stadsdel får den äran att inneha er och ert fabulösa liv? 🙂

  1. haha…whaaa? Vad ska du göra nere i Lund? Plugga? Vi flyttar till Östermalm, på gränsen till Gärdet. Precis vid SVT och Radiohuset. 🙂

   1. Haha! Vi bodde ca en minuts promenad därifrån. Kul! Det är mysigt där. Kan särskilt tipsa om restaurangen på YogaYama (Jungfrugatan), den mysiga kitschiga thairestaurangen Sabai Soong (Linnegatan), buffén på Örtagården (Nybrogatan) och Legumes hälsokost (också Nybrogatan) för schysst vegankäk i krokarna. Ha det awesome!

    Jag har pluggat färdigt nu (blev klar med forskarutbildningen nu i våras), och ska äntligen göra något annat 🙂

 2. Lasagne med kronärtskocka låter himmelskt, tack för tipset! Och roligt med flytten. Jag är också mitt uppe i en, men jag har flyttat FRÅN Stockholms innerstad (ner till Lund). Vilken stadsdel får den äran att inneha er och ert fabulösa liv? 🙂

  1. haha…whaaa? Vad ska du göra nere i Lund? Plugga? Vi flyttar till Östermalm, på gränsen till Gärdet. Precis vid SVT och Radiohuset. 🙂

   1. Haha! Vi bodde ca en minuts promenad därifrån. Kul! Det är mysigt där. Kan särskilt tipsa om restaurangen på YogaYama (Jungfrugatan), den mysiga kitschiga thairestaurangen Sabai Soong (Linnegatan), buffén på Örtagården (Nybrogatan) och Legumes hälsokost (också Nybrogatan) för schysst vegankäk i krokarna. Ha det awesome!

    Jag har pluggat färdigt nu (blev klar med forskarutbildningen nu i våras), och ska äntligen göra något annat 🙂

 3. Hur mycket smör ska de va i såsen? Det står 2 msk på ett ställe och 4 msk på annat ställe? Hur gör du med aubergin i recept? Ibland brukar det stå att man ska strö salt på auberginen och låta den stå och vattna av sig för att få bort den beska smaken som kan vara på aubergin? Ska man isåfall spola bort saltet efteråt och krama ur vätskan?

 4. Hur mycket smör ska de va i såsen? Det står 2 msk på ett ställe och 4 msk på annat ställe? Hur gör du med aubergin i recept? Ibland brukar det stå att man ska strö salt på auberginen och låta den stå och vattna av sig för att få bort den beska smaken som kan vara på aubergin? Ska man isåfall spola bort saltet efteråt och krama ur vätskan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *