Jag älskar som bekant Alpro Soya och räknar med att min kärlek är besvarad. Idag så anordnades det en liten pressfrukost för att prata hållbar diet, varför man ska äta mer växtbaserar, och såklart för att lansera Alpros nya produkter. Och det är där jag kom in i bilden. Jag fick nämligen den stora äran att ta fram tre drinkar med nyheterna i grunden – osötad mandeldryck, hasselnötsdryck och ekologisk osötad sojadryck.
Jag fick även prata lite snabbt (= typ 5 minuter paniksnabbt) om Vegoriket och hur mycket fantastisk mat man kan äta som är växtbaserad. Tjoo och tjim, hoppas att någon blev inspirerad i alla fall. Här kommer i drinkarna!
Först ur är en härligt somrig drink med hasselnötsdryck, körsbär och hallon. Hasselnötsdrycken som ni bara måååste smaka eftersom den är så brutalt god. Jag har den på min gröt på morgonen och det blir som en dessert. Smaka smaka! Den är drinken går utmärkt att göra på frysta bär, så ni kan dricka den året runt! 🙂
Rasande röd hasselnötsdrink med körsbär och hallon (2 glas)
2 dl körsbär, frysta går också bra
1 dl hallon, frysta går också bra
4 dl Alpro Soyas hasselnötsdryck
1-2 tsk agavesirap
Dekoration
1 dl Alpro Airy & Creamy
2 droppar bittermandelarom eller ½ tsk mandellikör
färska körsbär
Om du använder dig av frysta bär så börja med att tina dem. Häll sedan ner bären tillsammans med hasselnötsdrycken i en bunke. Mixa med en stavmixer och söta med agavesirap. Häll upp i två glas.
Vispa Alpro Airy & Creamy fast och fluffigt och toppa drinkarna med den. Dekorera med färska körsbär och servera.
Näst ur är mandeldrycken som nog ändå är min favorit…aah, så svårt att välja. Den är väldigt neutral med en nötig mandelsmak som gör en mandelälskare som mig svag och gråtmild. Den här drinken är för övrigt en perfekt sommardrink med fryst mango, galiamelon, lime och mynta.
Svalkande mandeldrink med melon och mynta (2 glas)
½ galiamelon
2 dl (100 g) fryst eller färsk mango
saften från 1 lime
10 färska myntablad
3 dl Alpro Soyas mandeldryck
Dela melonen och mangon i mindre bitar. Häll ner melon, mango, limesaft, myntablad och mandeldryck i en bunke. Mixa till en slät drink med en stavmixer. Häll upp i två glas och servera.
Tips! Blanda rivet skal från 1 lime med 1 msk strösocker. Dra en limeklyfta runt kanten på glasen och doppa sedan kanten i lime- och sockerblandningen.
Och till sist den kanske gladaste överraskningen – ekologisk osötad sojadryck. Jag använder ju den osötade sojadrycken i både bakning och matlagning och har länge velat ha ett ekologiskt alternativ, så hurra! Den här är en superduperübernyttig drink som är perfekt att dricka på morgonen. En förenklad variant skulle kunna vara havregryn, frysta bär och sojadryck, men den här är såklart godare. Kakorna till är nääästan raw food, förutom chokladen och kakaon.
Sanslöst nyttig sojadrink med spenat och havregryn (2 stora glas)
½ avokado
½ äpple
½ banan
saften från 1 lime
saften från 1 apelsin
½ dl havregryn
1 tsk riven färsk ingefära
½ dl (25 g) fryst spenat, tinad
3 dl Alpro Soyas sojadryck
Dela avokado, äpple och banan i mindre bitar. Lägg ner i en skål tillsammans med limesaft, apelsinsaft, havregryn, riven ingefära, spenat och sojadryck. Mixa ihop med en stavmixer och häll upp i två stora glas.
Raw food havrekakor (12 st)
1 dl cashewnötter
2 dl havregryn
1 tsk kanel, mald
½ tsk ingefära, mald
1 msk apelsinjuice
7 dadlar, urkärnade
Mixa ihop cashewnötter, havregryn, kanel, och ingefära i en matberedare. Tillsätt apelsinsaft och de urkärnade dadlarna. Mixa tills det går ihop till en deg. Forma till 12 stycken bollar och lägg på en tallrik. Platta till med en gaffel och låt stå i kylen i 30 minuter innan servering.
Tips! De här kakorna går perfekt att förvara i frysen.
Här är en bild som visar hur fantastiskt omtyckt jag är, omringad av fantastiska människor. Till vänster står Peter och Ida från Grayling som fixade hela kalaset och till höger Hubbe och Kina som driver Gröna kassen. Så för dig som inte orkar gå till butiken för att handla ingredienser till min fantastiska mat, skaffa Gröna kassen och de skickar hem en matkasse till dörren. Helt växtbaserat och helt jäkla fantastiskt!
Det är möjligt att jag missat det (det har jag säkert), men varför använder du soja när det finns så många bättre alternativ? Soja är ju dåligt på så många sätt, och framförallt när det är processat på något vis (såsom sojamjölk/grädde ju ändå är). Varför inte använda mandelmjölk eller havremjölk i matlagningen?
Jag förstår inte riktigt det här med att så många veg*ner som i övrigt är så hälso- och miljömedvetna inte alls bryr sig om sojan och vilka effekter den har på både människor och miljö (nästan all soja är GMO). Det vore väldigt intressant att höra dina kommentarer om det eftersom du verkar både påläst och kunnig.
Tack för en fantastisk blogg, har hittat många nya favoritrecept här!
Hej!
Jag försöker att variera, men i matlagning tycker jag att det blir godast med sojaprodukter. Sojaprodukter är kalasbra för kroppen, speciellt om man jämför med komjölk. Alpro använder sig inte av GMO-soja och får sina sojabönor från Kanada, Kina och Frankrike och inte brutala ställen som Sydamerika. Man får inte glömma att 90% av all sojaproduktion går till kor, grisar och kyckling som sen blir till kött. Så köttätare äter i princip mer soja än veganer vilket såklart är lite ironiskt. Om du har frågor om sojaprodukter och hälsa, fråga Pernilla Berg på Veganlife.se, hon har svar på allt och kan reda ut alla missförstånd och feltolkningar om soja.
Och tack! Hoppas att du fortsätter läsa min blogg så ska jag fortsätta leverera grymma recept! 🙂
Det är möjligt att jag missat det (det har jag säkert), men varför använder du soja när det finns så många bättre alternativ? Soja är ju dåligt på så många sätt, och framförallt när det är processat på något vis (såsom sojamjölk/grädde ju ändå är). Varför inte använda mandelmjölk eller havremjölk i matlagningen?
Jag förstår inte riktigt det här med att så många veg*ner som i övrigt är så hälso- och miljömedvetna inte alls bryr sig om sojan och vilka effekter den har på både människor och miljö (nästan all soja är GMO). Det vore väldigt intressant att höra dina kommentarer om det eftersom du verkar både påläst och kunnig.
Tack för en fantastisk blogg, har hittat många nya favoritrecept här!
Hej!
Jag försöker att variera, men i matlagning tycker jag att det blir godast med sojaprodukter. Sojaprodukter är kalasbra för kroppen, speciellt om man jämför med komjölk. Alpro använder sig inte av GMO-soja och får sina sojabönor från Kanada, Kina och Frankrike och inte brutala ställen som Sydamerika. Man får inte glömma att 90% av all sojaproduktion går till kor, grisar och kyckling som sen blir till kött. Så köttätare äter i princip mer soja än veganer vilket såklart är lite ironiskt. Om du har frågor om sojaprodukter och hälsa, fråga Pernilla Berg på Veganlife.se, hon har svar på allt och kan reda ut alla missförstånd och feltolkningar om soja.
Och tack! Hoppas att du fortsätter läsa min blogg så ska jag fortsätta leverera grymma recept! 🙂
Fan vad grym du är Mattias! Du är en av anledningarna till att min övergång till mer ”grönt” känns lättare!
Yeeey! Tack! Du får komma hem och käka hos mig nån gång och snacka mat! Något kul samarbete borde vi ju kunna komma på! 🙂
Fan vad grym du är Mattias! Du är en av anledningarna till att min övergång till mer ”grönt” känns lättare!
Yeeey! Tack! Du får komma hem och käka hos mig nån gång och snacka mat! Något kul samarbete borde vi ju kunna komma på! 🙂