Kär i mexikansk mat – Tacos de tofu

mexikan

 

mexikanskt boken

 

Jag kan inte vänsterställa bilderna, så ni får stå ut med en lite ocharmig placering. Hoppas att ni inte är lika ytliga som jag. 😉 Den här veckan är det min tur att dela med mig av recept till Facebookgruppen Vegetarian 4 a year. Bli medlem där om ni vill få inspiration och recept VARJE dag. Superbra!

 
Jag hittade den här boken idag, Mexikansk mat på riktigt, och var bara tvungen att köpa den. Äääälskar mexikanskt och har länge velat göra mer autentisk mexikansk mat, även om jag älskar Santa Marias kryddmixer (tröttnar aldrig faktiskt).
Boken ser helt fantastisk ut och där fanns faktiskt ett helt veganskt alternativ, dvs. tacos de tofu. Kanske inte det roligaste i boken, lite märkligt att den här rätten är den enda som inte har en kryddig smaksättning. Men men, den var riktigt god och framförallt superenkel att göra. Men som sagt, jag kommer att veganisera hela boken under sommaren, är helt besatt.

 

Tacos de tofu

400 g fast tofu
½ rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
1 färsk jalapeno (kan uteslutas)
1½ msk mjölkfritt smör
½ tsk torkad oregano
¼ tsk havssalt
¼ tsk malen vitpeppar
tortillabröd

 

Pico de Gallo – Mexikansk nationalsalsa
4 tomater
¼ gul lök
1 knippe färsk koriander
¼ tsk havssalt

 

Guacamole
2-3 avokadoar
1 knippe färsk koriander
1 tomat
1 nypa havssalt
1 nypa malen vitpeppar

 

Tacos de tofu. Skär tofun i smala strimlor. Strimla rödlök och paprikor. Finhacka vitlöken och jalapenon. Smält smöret i en het stekpanna. Tillsätt tofun och låt steka i 5 minuter tills den har fått färg. Tillsätt den strimlade rödlöken, paprikan, vitlöken, oregano, salt och peppar. Låt steka ytterligare några minuter tills att tofun är lätt krispig och grönsakerna har fått färg. Vänd ner den finhackade jalapenon.
Servera tofun i tortillabröd tillsammans med Pico de Gallo och Guacamole.

 

Pico de Gallo. Finhacka tomaterna och den gula löken. Finhacka även den färska koriandern. Blanda ihop allt i en skål och salta. Klart.

 

Guacamole. Mosa avokadon i en skål. Finhacka koriandern och tomaten och blanda ner i avokadon. Smaksätt med salt och vitpeppar.

4 reaktioner på ”Kär i mexikansk mat – Tacos de tofu”

  1. Jaa veganisera! Sa senast igår att det verkar omöjligt att hitta en bra vegetarisk mexikansk kokbok någonstans. Grym blogg förresten, läst mig igenom större delen av arkivet nu!

    1. JAaa, jag vet. Men jag köper nästan bara köttiga böcker och sen veganiserar. Det bästa med mexikansk mat är att den bara innehåller kött och kryddor, så man slipper krångla med äggersättning och annat. 🙂

  2. Jaa veganisera! Sa senast igår att det verkar omöjligt att hitta en bra vegetarisk mexikansk kokbok någonstans. Grym blogg förresten, läst mig igenom större delen av arkivet nu!

    1. JAaa, jag vet. Men jag köper nästan bara köttiga böcker och sen veganiserar. Det bästa med mexikansk mat är att den bara innehåller kött och kryddor, så man slipper krångla med äggersättning och annat. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *