Jag hänger väl på och lagar kalasgoda Carnitas!

carnitas

 

Jag fick först upp ögonen för Carnitas när Vegankrubb skrev så bra om dem att jag nästan blev religiös. Sen gjorde Therese en variant och jag tänkte att nu måste jag väl också testa och se om de verkligen är sååå goda. Så jag gjorde en blandning av allt och här är resultatet. Om det blev gott? Alltså…alltså…ni måste testa! Perfekt fredagsmys eller mitt-i-veckan-gött. Min sambo blev faktiskt lite frälst av dem.

 

Jag använde mig av ”Istället för kyckling” som finns i frysdisken på många vanliga matbutiker (Coop, ICA, Hemköp mm). Men det går även bra med sojakött, Fry’s vegostrimlor och säkert även tofu.

 

 

Carnitas (4 portioner)

500-600 g ”istället för kyckling”
1 gul lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk koriander, mald
salt och svartpeppar
4 msk sojasås
saften från 1 apelsin
saften från 1 lime
50 cl Coca-Cola
1 grönsaksbuljongtärning

 

Tillbehör
tortillabröd
sallad
salladslök, fint skivad
1 burk majskorn
gacamole
salsa

 

Börja med att steka ”istället för kyckling” i lite olja i en het stekpanna. Den ska få fin färg. Häll sedan över i en skål. Stek nu den finhackade gula löken och vitlöken tills den får färg. Tillsätt ”kycklingen” och blanda runt. Rör ner spiskummin, paprikapulver, koriander, salt och peppar och rör runt så att allt täcks av kryddorna. Tillsätt nu sojasås, apelsinsaft, limesaft, Coca-Cola och grönsaksbuljongtärningen. Låt allt bubbla upp och låt sedan bubbla under lock i ca 40 minuter. Vätskan ska koka in och allt ska bli härligt gosigt.

 

Stek majskornen i en het stekpanna så att de får lite färg. Servera ”kycklingen” i tortillabröd med sallad, salladslök, stekta majskorn, guacamole och salsa.

50 reaktioner på ”Jag hänger väl på och lagar kalasgoda Carnitas!”

 1. Coca cola?? Galet! Undra om man kan ersätta det med något annat… Typ balsam vinäger? Det ser så himla gott ut, men Coca Cola känns nästan värre än att äta kött, hehe. Jag skäms över att vara så oöppen för nytt, men Coca Cola känns lite väl liberalt..

  Får jag föreslå en annan toppen kött-fusk-produkt? Chi chi. Ny favorit….

  1. Malin: förklara för en okunnig varför coca cola är så hemskt? Förstår verkligen inte…?

  2. haha…mjo, jag var lika stressad över Colan. Slutade dricka läsk vid nyår, men ja…det blev ju gött så. 😉
   Jaa, har pinsamt nog fortfarande inte testat chi chi!

  3. Om det är själva företaget Coca-cola du har problem med så kan jag tipsa om att köpa Sonjo Hemläsks cola (koncentrat för dem med kolsyreapparater) och blanda ut med lite vatten och använda i stället.
   Men om det är sockret och koffeinet… Then you’re on your own.

   1. Nee, det är bara att jag har druckit sååå mycket läsk i mitt liv…haha…och slutade med det vid nyår. Så jag vill inte ”fuska”. 🙂

 2. Coca cola?? Galet! Undra om man kan ersätta det med något annat… Typ balsam vinäger? Det ser så himla gott ut, men Coca Cola känns nästan värre än att äta kött, hehe. Jag skäms över att vara så oöppen för nytt, men Coca Cola känns lite väl liberalt..

  Får jag föreslå en annan toppen kött-fusk-produkt? Chi chi. Ny favorit….

  1. Malin: förklara för en okunnig varför coca cola är så hemskt? Förstår verkligen inte…?

  2. haha…mjo, jag var lika stressad över Colan. Slutade dricka läsk vid nyår, men ja…det blev ju gött så. 😉
   Jaa, har pinsamt nog fortfarande inte testat chi chi!

  3. Om det är själva företaget Coca-cola du har problem med så kan jag tipsa om att köpa Sonjo Hemläsks cola (koncentrat för dem med kolsyreapparater) och blanda ut med lite vatten och använda i stället.
   Men om det är sockret och koffeinet… Then you’re on your own.

   1. Nee, det är bara att jag har druckit sååå mycket läsk i mitt liv…haha…och slutade med det vid nyår. Så jag vill inte ”fuska”. 🙂

 3. Min fader hittade inget ”istället för kyckling” och fick hjärnsläpp och köpte Quornbitar istället så jag fick freestyla med sojafärs. Det gick också bra! Blev förvånad över hur lite Colan gjorde av sig.

  För övrigt: jag tar studenten nu i juni och undrar om du kan tipsa om dina bästa matrecept för ett sådant tillfälle? Ska bjuda på enbart veganskt och vill så gärna att alla gäster ska bli få sina förlegade fördomar om veganmat krossade!

  1. Åh, hjälp. Jag ska fundera ut något bra att bjuda många på! Står själv inför en sån utmaning när jag ska ha min inflyttningsfest om en månad. 🙂

  2. Jag skulle tipsa dig om att laga en libanesisk buffé. Det går att göra mycket veganskt, det är färgsprakande och billigt! Några förslag på rätter är tabbouleh, falafel, hummus, baba ganousch, oliver, någon variant på börek (färdig smördeg är ofta vegansk), vinbladsdolmar mm. Inlagda majrovor får man ofta till falafel i Göteborg, de är snyggt schockrosa och kommer vara vackra på buffébordet. På vissa ställen serveras falafel också med strimlad kål, bra för både plånboken och mättnadskänslan. Välj rödkål för ytterligare en färgklick på bordet! Ett tips är att kolla upp om det finns en orientalisk livsmedelsaffär i närheten av där du bor. Där kan du köpa riktigt stora buntar bladpersilja, mynta till en bråkdel av priset du betalar i vanliga mataffärer. Hoppas att du får en trevlig studentmottagning!

 4. Min fader hittade inget ”istället för kyckling” och fick hjärnsläpp och köpte Quornbitar istället så jag fick freestyla med sojafärs. Det gick också bra! Blev förvånad över hur lite Colan gjorde av sig.

  För övrigt: jag tar studenten nu i juni och undrar om du kan tipsa om dina bästa matrecept för ett sådant tillfälle? Ska bjuda på enbart veganskt och vill så gärna att alla gäster ska bli få sina förlegade fördomar om veganmat krossade!

  1. Åh, hjälp. Jag ska fundera ut något bra att bjuda många på! Står själv inför en sån utmaning när jag ska ha min inflyttningsfest om en månad. 🙂

  2. Jag skulle tipsa dig om att laga en libanesisk buffé. Det går att göra mycket veganskt, det är färgsprakande och billigt! Några förslag på rätter är tabbouleh, falafel, hummus, baba ganousch, oliver, någon variant på börek (färdig smördeg är ofta vegansk), vinbladsdolmar mm. Inlagda majrovor får man ofta till falafel i Göteborg, de är snyggt schockrosa och kommer vara vackra på buffébordet. På vissa ställen serveras falafel också med strimlad kål, bra för både plånboken och mättnadskänslan. Välj rödkål för ytterligare en färgklick på bordet! Ett tips är att kolla upp om det finns en orientalisk livsmedelsaffär i närheten av där du bor. Där kan du köpa riktigt stora buntar bladpersilja, mynta till en bråkdel av priset du betalar i vanliga mataffärer. Hoppas att du får en trevlig studentmottagning!

 5. Tack Mattias för en otroligt inspirerande sida, jag blev verkligen fast. Våra barn och även lilla barnbarnet är veg och snart är nog jag också det :), det finns så mycket god mat! Ser fram emot flera tips. Bra jobbat!

 6. Tack Mattias för en otroligt inspirerande sida, jag blev verkligen fast. Våra barn och även lilla barnbarnet är veg och snart är nog jag också det :), det finns så mycket god mat! Ser fram emot flera tips. Bra jobbat!

 7. Lagat och klart. Gott, men lite för sött. Tänker att nästa gång blir det kanske minus apelsin och en lime till kanske.

 8. Lagat och klart. Gott, men lite för sött. Tänker att nästa gång blir det kanske minus apelsin och en lime till kanske.

 9. Nu har jag också testat detta hypade. Gjorde det på soyabitar och Ubuntu-cola.
  Helt klart gott, men kanske inte så halleluja-gott som man fått för sig.
  Tack för receptet iaf!

 10. Nu har jag också testat detta hypade. Gjorde det på soyabitar och Ubuntu-cola.
  Helt klart gott, men kanske inte så halleluja-gott som man fått för sig.
  Tack för receptet iaf!

  1. Jaaa, flera har påpekat det. Tror det är för att jag läser så många engelska kokböcker som det har fastnat. Ska tänka på det! 🙂

  1. Jaaa, flera har påpekat det. Tror det är för att jag läser så många engelska kokböcker som det har fastnat. Ska tänka på det! 🙂

 11. Tack Mattias, för Sveriges bästa veggorecept! Dina texter och dina recept är en ständig inspiration när kreativiteten dalar. Stort tack för att du delar med dig!

 12. Tack Mattias, för Sveriges bästa veggorecept! Dina texter och dina recept är en ständig inspiration när kreativiteten dalar. Stort tack för att du delar med dig!

 13. …och Cornitas receptet är helt beroende framkallande. Har serverat den flera gånger, som lunch, i färska vitkålsblad med hummus, hackad tomat, finhackad lök och majs.

 14. …och Cornitas receptet är helt beroende framkallande. Har serverat den flera gånger, som lunch, i färska vitkålsblad med hummus, hackad tomat, finhackad lök och majs.

 15. Hej!
  Jag vill så gärna laga denna Carnitas. Det verkar supermumsigt. Men av etiska och även hälso- själ så dricker jag inte Coca cola.
  Finns det något substiut?

 16. Hej!
  Jag vill så gärna laga denna Carnitas. Det verkar supermumsigt. Men av etiska och även hälso- själ så dricker jag inte Coca cola.
  Finns det något substiut?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *