Chokladsufflé…utan äggvita! Helt vegan och löjligt god!

suffle1

 

Okej…jag har hållit det här receptet hemligt sååå länge och det känns lite vemodigt att dela med mig av det. Men här är det – världens bästa veganska chokladsufflé. Så god att jag grät av lycka första gången jag gjorde den. Jag gråter fortfarande när jag äter den, men aldrig inför andra.
Bjud på den här nästa gång du har gäster på besök!Har du inga små suffléformar går det bra i andra formar eller koppar. De kanske inte reser sig lika rakt och snyggt, men det blir lika goda chokladsuffléer.

 

No-Egg finns i nääästan alla matbutiker. Perfekt om du vill ersätta ägg i såser, krämer och bakverk.

 

 

Chokladsufflé (4 st)

100 g mörk choklad
1 dl osötad sojamjölk
en nypa salt
2 msk No-Egg
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
mjölkfritt smör och strösocker till formarna

 

Servering
vispad grädde (Alpro Airy & Creamy), glass eller vaniljkräm
ev. färska bär
ev. florsocker att pudra över

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och sockra fyra suffléformar.
Hacka den mörka chokladen fint. Häll ner chokladen, sojamjölken och en nypa salt i en kastrull och låt allt smälta ihop på låg värme. Häll över chokladkrämen i en skål.
Vispa No-Egg och vatten fluffigt och fint i minst två minuter. Tillsätt lite florsocker och vanilj- socker i taget och vispa konstant. Fortsätt att vispa i ca fem minuter tills du har fått en fluffig smet. Rör ner en stor klick fluff i chokladsmeten, detta för att lätta upp den. Häll nu ner chokladsmeten i fluffet och vänd in försiktigt med en slickepott. Fyll de förberedda suffléformarna med smet och jämna till ytan med en kniv. Dra med tummen längs innerkanten på formen för att få bort rester av chokladsufflé. På så sätt reser den sig jämnare i ugnen.
Grädda chokladsuffléerna i 14 minuter. Servera genast med valfritt tillbehör. Pudra eventuellt över lite florsocker.

 

 

Chocolate soufflé (makes 4)

100 g dark chocolate
1 dl unsweetened soy milk
a pinch of salt
2 tbsp No-Egg egg replacer
1 dl water
1 dl powdered sugar
1 teaspoon vanilla
dairy-free butter and caster sugar for de molds

 

Serving
Whipped cream (Alpro Airy & Creamy), ice cream or vanilla custard
fresh Berries
powdered sugar

 

Preheat the oven to 175 degrees (°C). Butter and sugar four soufflé molds.
Chop the dark chocolate finely. Put the chocolate, soy milk and a pinch of salt in a saucepan and let it all melt together over low heat. Pour over the chocolate cream in a bowl.
Beat No-Egg and water fluffy for at least two minutes. Add a little powdered sugar and vanilla sugar at a time, whisking constantly. Continue to whisk for about five minutes until you have a fluffy batter. Stir in a large dollop of fluff in the chocolate batter to lighten it up. Now put all of the chocolate batter into the fluff and fold in gently with a spatula. Fill the prepared molds with batter and smooth the surface with a knife. Drag your thumb along the inner edge of the mold to remove remnants of batter. This way, it rises more evenly in the oven.
Bake the soufflés for 14 minutes. Serve immediately with what you like – whipped cream, ice cream…
Dust with a little powdered sugar if you like.

9 reaktioner till “Chokladsufflé…utan äggvita! Helt vegan och löjligt god!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *