Fairtradefika med morotscupcakes dekorerade med kanderade morotsrosor! :)

morot2

 

Jag har blivit en stolt Fairtradeambassadör! Tillsammans med Mia Öhrn och Per Holmgren gick vi en liten utbildning för någon vecka sedan och ska nu sprida Fairtrades viktiga budskap som i princip lyder såhär: Köp mer Fairtrademärkta varor! Klicka här för att läsa mer.
Igår hölls det en utbildning för andra Fairtradeambassadörer och jag ställde upp och bakade cupcakes. Utmaningen var inte allt för enkel: Glutenfritt, vegan, nötfritt, kalassnyggt och gott plus att det skulle innehålla minst 4 Fairtrademärkta ingredienser. Iiiiih! Först en lätt hjärnblödning, sen kom jag på de är oootroligt fina morotscupcakesen dekorerade med rosor gjorda av kanderade morotsrosor. Bedårande? Huh!? 🙂

 

Och när du shoppar ingredienser så testa gärna några Fairtrademärkta varor!

 

Morotscupcakes (glutenfria och vegan), 12 st

Morotscupcakes
2 dl kikärtsmjöl
1 dl potatismjöl
½ dl maizena
1 msk bakpulver
½ tsk xanthan gum
1 tsk salt
½ msk kanel, mald (Fairtrade)
1 tsk ingefära, mald (Fairtrade)
1 tsk kardemumma, mald (Fairtrade)
¾ dl kokosolja, smält (Fairtrade)
1½ dl agavesirap
1 dl äppelmos
1 dl varmt vatten
4 dl rivna morötter

 

Vaniljfrosting
100 gram mjölkfritt margarin, rumstempererat
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker (Fairtrade)
saften från 1 citron

 

Kanderade morotsrosor
3 medelstora morötter
2 dl vatten
4 msk strösocker

 

Morotscupcakes. Sätt ugnen på 175 grader. Stoppa ner bakformar i en muffinsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ihop kokosolja, agavesirap, äppelmos, vatten och rivna morötter i en annan. Blanda nu de våta ingredienserna med de torra. Jag brukar röra ihop med en ballongvisp för att bli av med alla klumpar. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet och grädda sedan i 18-20 minuter. Känn efter med en sticka, de ska vara torra i mitten. Ta ut och låt svalna.

 

Vaniljfrosting. Vispa ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och citronsaften. Vispa ett bra tag tills du har fått en smidigt frosting utan klumpar. Om frostingen känns för lös så tillsätt mer florsocker. Spritsa eller bre frostingen på cupcakesen.

 

Kanderade morotsrosor. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Skala morötterna och skiva de tunt, helst med hjälp av en mandolin. Låt morotsskivorna sjuda i sockerlagen i 10-15 minuter eller tills de är mjuka men ändå håller formen. Skölj de nu kanderade morotsskivorna i kallt vatten. Gör sedan rosor på samma sätt som marsipanrosor, se instruktionerna jag har gjort här. Enda skillnaden är att jag nu bara använde mig av tre morotsskivor per ros, men du kan använda hur många du vill. Tryck ner rosorna i den spritsade frostingen och de är klara!

 

Psst…jag färgade lite av frostingen grön och spritsade blad på cupcaksen med en speciell spritstyll, men du kan lika bra stoppa ner färska blad av citronmeliss eller mynta.

19 reaktioner på ”Fairtradefika med morotscupcakes dekorerade med kanderade morotsrosor! :)”

 1. Ligger hemma med jordens influensa och är helt övertygad om att jag skulle bli frisk om jag fick smaka en, eller kanske tre av dom där!!!

 2. Åh, jag fick lust att prøva att kandera rødbetor på samma sætt. Tænker mig att det skulle bli søtt och gott ochinte minst jættefint! Tack før tipset!

 3. Åh, jag fick lust att prøva att kandera rødbetor på samma sætt. Tænker mig att det skulle bli søtt och gott ochinte minst jættefint! Tack før tipset!

 4. Så himla söta cupcakes 🙂 Har en helt oöppnad förpackning med xanthan gum hemma som jag inte har någon aning om vad jag ska använda till så jag kommer testa att göra dessa cupcakes, men har du något tips på vad man kan använda istället för margarin i frostingen? Funderar på om man kan använda t.ex kokosgrädde eller något sådant 🙂

  1. sdijfslkjfdf….mjo, det borde ju gå bra. Bara vispa grädde och söta med strösocker och vaniljsocker. 🙂

 5. Så himla söta cupcakes 🙂 Har en helt oöppnad förpackning med xanthan gum hemma som jag inte har någon aning om vad jag ska använda till så jag kommer testa att göra dessa cupcakes, men har du något tips på vad man kan använda istället för margarin i frostingen? Funderar på om man kan använda t.ex kokosgrädde eller något sådant 🙂

  1. sdijfslkjfdf….mjo, det borde ju gå bra. Bara vispa grädde och söta med strösocker och vaniljsocker. 🙂

 6. Tack för att du finns! Du gör mig lycklig och ger mig hopp om att fortsätta vara matnörd, trots att jag numera inte får äta mjölkprodukter.

 7. Tack för att du finns! Du gör mig lycklig och ger mig hopp om att fortsätta vara matnörd, trots att jag numera inte får äta mjölkprodukter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *