Torta Pasqualina – italiensk påskpaj på mitt sätt

Pasqualina

 

Jag är ingen stor påskfirare, speciellt inte det här året när min sambo jobbar hela helgen. Och eftersom jag bor 60 mil bort från min familj och 10 mil från min sambos familj, så blir det till att sitta hemma och se gamla Hollywoodklassiker istället. Som tur var gjorde jag en helt sanslöst god påskpaj som kommer att göra mig sällskap. Det är en italiensk påskpaj, Torta Pasqualina, med spenat, kronärtskocka, mandelricotta och massa annat gott. Den är verkligen helt löjligt god och du skulle lätt kunna lura hela släkten med den här paradrätten. Lika perfekt som varmrätt som på ett buffébord.

 

Man ska egentligen kavla ut flera lager med deg till pajskalet, men jag körde på färdig smördeg. Jag ääälskar smördeg som finns utkavlad i kyldisken. Minimalt med ansträngning och förbaskat gott.

 

Och just ja, att göra ”ricotta” på mandel blir fantastiskt gott så hoppa inte över det!

 

Torta Pasqualina

2 förpackningar smördeg
900 g fryst, hackad spenat (eller bladspenat som du mixar)
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, rivna
½ dl olivolja
1 burk kronärtskockshjärnan (400 g)
2½ dl mandel, skalad
1 dl vatten
1 kruka basilika
2 msk frusen persilja (eller färsk)
250 g fast tofu
2 dl osötad sojamjölk
100 g mjölkfri parmesan (min är från Astrid & Aporna), kan uteslutas
riven muskot
1 tsk salt
peppar

 

Börja med att blötlägga mandlarna i vatten i 8-12 timmar (eller över natten). Du kan även göra snabbvarianten och koka de i 15 minuter som jag gjorde, men de blir inte lika mjuka då.

 

Tina spenaten och pressa sedan ut så mycket vätska du kan. Fräs den hackade gula löken och de rivna vitlökarna i olivoljan. Löken ska inte få allt för mycket färg utan mest bli mjuk. Tillsätt spenaten och fräs tills det att vätskan nästan helt har avdunstat. Mixa kronärtskockorna i en matberedare eller hacka fint. Rör ner i spenaten. Ta sedan stekpannan från plattan.

 

Mixa de blötlagda eller kokta mandlarna tillsammans med 1 dl vatten i en matberedare. Tillsätt basilikan, persiljan, fast tofu och osötad sojamjölk. Mixa till en hyfsat slät smet. Blanda smeten med spenaten och vänd eventuellt ner den mjölkfria parmesanosten. Smaksätt med riven muskot, salt och peppar. Var inte rädd för att krydda!

 

Tryck ut smördegen i en pajform. Lappa eventuellt med smördeg om den inte täcker helt. Häll ner fyllningen i pajskalet. Pensla kanterna på pajskalet med lite vatten och lägg sedan över den andra färdigkavlade smördegen. Klipp bort kanterna som hänger över och pressa sedan en kant runt om med hjälp av en gaffel. Grädda pajen i 200 grader i 40-50 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering.

8 reaktioner till “Torta Pasqualina – italiensk påskpaj på mitt sätt”

  1. Jag fick tips om din blogg på Facebook då jag har tänkt att testa en vegetarisk/vegankost från nästa vecka och en tid framöver. Jag har kikat runt lite i din blogg och hittat en massa goda rätter -jag vet inte ens vad jag ska välja att laga! :) Jag kommer definitivt att bli en återkommande besökare. Ett par frågor, bara; kan man alltid byta ut vanliga mjölkprodukter mot soja i alla rätter eller finns det några där det absolut inte går, och ska man använda samma mängd? Och så undrar jag om det funkar bra att använda exempelvis bulgur i rätter som ska tillagas i ugn istället för ris eller pasta?

    1. Hej!
      Förlåt för att jag svarar rå sent. Jag skulle svara JA på det där med mjölkprodukter. Jag har inte märkt någon skillnad på något jag har gjort, och jag byter rakt av. Och ja, samma mängd.
      Bulgur funkar alltid, det använder jag jätteofta. Förstår iof. inte vad du menar med ”rätter som ska tillagas i ugn”? :)

  2. Jag fick tips om din blogg på Facebook då jag har tänkt att testa en vegetarisk/vegankost från nästa vecka och en tid framöver. Jag har kikat runt lite i din blogg och hittat en massa goda rätter -jag vet inte ens vad jag ska välja att laga! :) Jag kommer definitivt att bli en återkommande besökare. Ett par frågor, bara; kan man alltid byta ut vanliga mjölkprodukter mot soja i alla rätter eller finns det några där det absolut inte går, och ska man använda samma mängd? Och så undrar jag om det funkar bra att använda exempelvis bulgur i rätter som ska tillagas i ugn istället för ris eller pasta?

    1. Hej!
      Förlåt för att jag svarar rå sent. Jag skulle svara JA på det där med mjölkprodukter. Jag har inte märkt någon skillnad på något jag har gjort, och jag byter rakt av. Och ja, samma mängd.
      Bulgur funkar alltid, det använder jag jätteofta. Förstår iof. inte vad du menar med ”rätter som ska tillagas i ugn”? :)

  3. Det här med (vegansk) smördeg som pajlock alltså. Känner att jag måste testa detta inom en mycket snar framtid :) (Det kände jag förra gången du bloggade om det också.)

  4. Det här med (vegansk) smördeg som pajlock alltså. Känner att jag måste testa detta inom en mycket snar framtid :) (Det kände jag förra gången du bloggade om det också.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *