Älskade kinamat: Moo Shu med tofu och grönsaker

kinpannkaka

 

Okej, jag har blivit besatt av tofu. Rätt tillagat är det fantastiskt. Den kinesiska rätten ”Moo Shu” görs egentligen på fläskfärs, men blir galet god med antingen tofu eller sojafärs. Bara att välja!
Det här är även en grym rätt att bjuda på när du har många gäster på besök. Enkelt att göra mycket av och kul för alla att pilla ihop sina egna små paket.

 

Moo Shu serveras egentligen i speciella pannkakor, inte helt olika tortillabröd. Jag orkade inte göra sånna själv utan nöjde mig med tortillabröd och det blev fantastish.

 

Moo Shu med tofu och grönsaker (4 portioner)

400 g fast tofu
4 msk matolja
3 msk ljus sojasås
1 gul lök
200 g champinjoner
salt
2 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
200 g vitkål, strimlad
2½ dl morötter, rivna
1½ dl grönsaksbuljong
4 vårlökar/knipplökar

 

Sås
½ dl Hoisinsås (finns i den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker)
2 msk sojasås

 

tortillabröd

 

Om du har tid så börjar du med att pressa ut vattnet  ur tofun. Det gör du genom att vira in tofun i en handduk och lägger sedan på en skärbräda. På skärbrädan lägger du sedan något tungt, tex. en bok eller gryta. Låt stå i 30 minuter och sedan har du en extra fast tofu att använda. Men det går även bra att använda tofun som den är.

 

Strimla tofun hyfsat fint. Hetta upp hälften av oljan i en varm stekpanna. Släng ner ner tofun i stekpannan och häll på 3 msk sojasås och stek till tofun får fin färg. Vänd på den så att den blir snyggt brynt på alla sidor. När tofun är klar häller du över den i en skål.

 

Skiva den gula löken fint. Strimla eller skiva champinjonerna fint. Stek lök och champinjoner i resterande olja på medelhög värme. De ska bli mjuka och få lite färg. Tillsätt salt, riven ingefära, riven vitlök, strimlad vitkål, rivna morötter, grönsaksbuljong och resterande två matskedar sojasås. Låt vätskan koka in och grönsakerna bli härligt mjuka och härligt väldoftande. Strimla vårlöken och vänd ner bland grönsakerna tillsammans med den stekta tofun.

 

Blanda ihop hoisinsås och sojasås.

 

Servering. Värm ett tortillabröd några sekunder i micron. Bre ut ett tunt lager hoisinsåsblandning på brödet och toppa med din nylagade Moo Shu med tofu. Ät och älska!

18 reaktioner till “Älskade kinamat: Moo Shu med tofu och grönsaker”

  1. Blev så sugen på detta idag men hade varken tofu eller hoisinsås hemma. Det fick bli detta som grönsaksröra med quinoa. Mycket gott!

  2. Blev så sugen på detta idag men hade varken tofu eller hoisinsås hemma. Det fick bli detta som grönsaksröra med quinoa. Mycket gott!

  3. Min första bekantskap med tofu, supergott! Fast lite förvirrande med korrekt sojamängd i receptet. O får erkänna att det var ännu godare uppvärmt med jasminris dagen efter!

  4. Min första bekantskap med tofu, supergott! Fast lite förvirrande med korrekt sojamängd i receptet. O får erkänna att det var ännu godare uppvärmt med jasminris dagen efter!

  5. Gott, men jäklar vilken tid det tog!
    Nästa gång kommer jag använda mindre soja och mer ingefära. Tyckte det blev lite salt.

  6. Gott, men jäklar vilken tid det tog!
    Nästa gång kommer jag använda mindre soja och mer ingefära. Tyckte det blev lite salt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *