Brutalat goda doptårtor med hallon och citron

dop2

 

Jag befann mig i helgen uppe i Älvsbyn, längre norrut än jag någonsin har varit förut. Varför? På mitt livs första dop såklart! Lilla Tage döptes (min sambos systerbarn) och jag bidrog med ett 72 timmars leende och helveganska monsterstora tårtor med hallon och citron. Just fyllningen var på önskemål från föräldrarna och blev galet gott. Många av de sötsugna släktingarna kom fram efter fikan och kunde inte förståååå hur man kunde baka något så gott utan ägg och smör. Jag log ödmjuk och kände mig som Messias för en dag. Jag har svar på alla era frågor! :)

 

Just ja…tårtorna bestod av amarettobottnar med hallon. De varvades sedan med en vegansk lemon curd och täcktes med färska hallon och en citronsmörkräm. Låter det frestande? 😉

 

 

dop1

 

Receptet på kakan har jag faktiskt lagt upp på bloggen tidigare, men den är verkligen galet god. Till fikan flerdubblade jag receptet och körde i större springformar, men mängden nedan räcker till en tårta med tre bottnar à 20 cm i diameter.

 

Syrligt god tårta med hallon och citron (14 bitar)

 

Amarettokaka med hallon
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
½ dl maizena
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
½ dl Amaretto (mandellikör), eller sojamjölk
1½ dl neutral olja
2 dl sojamjölk
2 dl hallon (frysta går bra)

 

Lemon Curd
6 citroner (rivet skal från alla och saften från fyra)
4 dl strösocker
100 gram mjölkfritt smör
4 msk maizena
2 dl sojamjölk

 

Citronsmörkräm
200 g mjölkfritt smör
500 g florsocker
2 dl Alpro Airy & Creamy (eller havregrädde)
½ dl lemon curd
en nypa salt
gul karamellfärg

 

färska hallon

 

Amarettokaka med hallon. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla tre formar à 20 cm i diameter. Lägg en rundel bakplåtspapper i botten av varje form så att du är säker på att kakan inte fastnar. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Blanda Amaretto, olja och sojamjölk med de torra ingredienserna. Jag brukar vispa runt med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner. Fördela smeten i de tre formarna och strö sedan över hallonen. Tryck ner dem lätt i smeten och grädda sedan kakorna i ca 30-40 minuter eller tills de är torra i mitten. Ta ut och låt svalna.

 

Lemon curd. Blanda rivet skal från samtliga citroner, samt saften från fyra tillsammans med strösocker, smör och maizena i en kastrull. Sätt på medelhög värme och låt allt smälta ihop och börja sjuda lätt. Rör ut maizenan i lite av sojamjölken och vispa sedan ner i kastrullen tillsammans med resterande sojamjölk. Vispa konstant tills krämen börjar tjockna. Så fort du har fått en tjock gosig citronkräm häller du över den i en skål, plastar in och låter svalna helt.

 

Citronsmörkräm. Vispa det mjölkfria smöret krämigt och lätt med en elvisp. Sänk sedan hastigheten på elvispen och vispa ner lite florsocker i taget. Ha tålamod, det kommer gå ihop även om det ser ut att vara väääldigt mycket florsocker och väääldigt lite smör. Tillsätt växtgrädden (soja eller havre), lemon curd, en nypa salt och några droppar karamellfärg. Vispa tills du har fått en smidig och slät citronkräm.

 

Montera tårtan. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Fyll en spritspåse med citronsmörkräm och spritsa smörkräm längs kanten på tårtan. Den blir som en mur så att fyllningen inte rinner ut. Bred ut hälften av citronkrämen över tårtbotten, hela vägen ut till smörkrämsmuren. Lägg på nästa tårtbotten. Upprepa med en spritsad kant och lemon curd. Avsluta med den sista tårtbottnen och spritsa sedan smörkräm över hela tårtan. Du kan även bre ut smörkrämen med en slickepott eller kniv. Dekorera med färska hallon.

 

dop3

 

Jag bakade även ett försök till chocolate chip cookies, men även solen har fläckar, därför får ni inte receptet på dem. De höll på att kosta mig sunt förnuft och sans, trodde jag skulle bli galen när jag inte fick ihop degen. Men det blev kakor i alla fall! :)

22 reaktioner till “Brutalat goda doptårtor med hallon och citron”

  1. Ser verkligen jättegoda ut. Tänkte testa dem till helgens dop här. :) Hur länge innan tror du man kan montera tårtan? Någon dag kanske? Man vill ju att de ska få götta till sig ordentligt.. :)

  2. Ser verkligen jättegoda ut. Tänkte testa dem till helgens dop här. :) Hur länge innan tror du man kan montera tårtan? Någon dag kanske? Man vill ju att de ska få götta till sig ordentligt.. :)

  3. TACK för detta underbara recept. Gjorde en tårta som en del av ett dessertbord till helgens barndop och den blev favoriten, den slog både gräddig tiramisu och fjäskiga minicupcakes med banan och nutella. Veganen i sällskapet var sjukt nöjd, och alla andra imponerade över vad man kan göra utan att blanda in ägg och annat djuriskt. :)

  4. TACK för detta underbara recept. Gjorde en tårta som en del av ett dessertbord till helgens barndop och den blev favoriten, den slog både gräddig tiramisu och fjäskiga minicupcakes med banan och nutella. Veganen i sällskapet var sjukt nöjd, och alla andra imponerade över vad man kan göra utan att blanda in ägg och annat djuriskt. :)

  5. Jag undrar vilken grädde du skulle rekomendera att använda i citronkrämen? Jag tycker att soja och havregrädde skiljer sig väldigt i konsistens, Alpros grädde är svår att få tillräckligt tjock kan jag tycka. Kakan låter otroligt god, så jag vill gärna prova att baka den!

    1. Jag gillar sojagrädde mer och tycker den har perfekt konsistens. Men har även blivit ett allt större fan av havregrädde.

  6. Jag undrar vilken grädde du skulle rekomendera att använda i citronkrämen? Jag tycker att soja och havregrädde skiljer sig väldigt i konsistens, Alpros grädde är svår att få tillräckligt tjock kan jag tycka. Kakan låter otroligt god, så jag vill gärna prova att baka den!

    1. Jag gillar sojagrädde mer och tycker den har perfekt konsistens. Men har även blivit ett allt större fan av havregrädde.

  7. Ska testa göra denna men vi får inte ihop receptet… Varför 3 formar och 3 bottnar? Blir tårtan hög som 3 sockerkakor på varandra? Och formarna gräddas en i taget då? (Alla tre lär inte rymmas samtidigt åtminstone)
    Låter väääldigt smaskig iaf =)

  8. Ska testa göra denna men vi får inte ihop receptet… Varför 3 formar och 3 bottnar? Blir tårtan hög som 3 sockerkakor på varandra? Och formarna gräddas en i taget då? (Alla tre lär inte rymmas samtidigt åtminstone)
    Låter väääldigt smaskig iaf =)

  9. Hej! Jag tycker att den här tårtan låter supergod och vill testa att baka den, men är nyfiken på huruvida grädden till citronsmörkrämen ska vispas innan den tillsätts eller inte? Tack för en fin blogg! :)

  10. Hej! Jag tycker att den här tårtan låter supergod och vill testa att baka den, men är nyfiken på huruvida grädden till citronsmörkrämen ska vispas innan den tillsätts eller inte? Tack för en fin blogg! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *