Sanslöst god sweet chili-tofu med sobanudlar

sweettofu

 

Från att ha varit en benhård tofutvekar har jag nu blivit allt mer besatt av den märkliga bönosten. Tricket för att övertyga tofutvekare är dels att kasta rund tofutärningar i maizena och sedan steka de i olja på hög värme. Då blir de knapriga och kalasgoda. Sedan gäller det att ha en riktigt smakrik sås som knockar allt och alla.

 

Den här rätten tog mig 10 minuter att göra. Inte en minut mer. Helt fantastiskt! Och den innehåller inga konstiga ingredienser, allt fann jag faktiskt i min lilla ICA-butik. Om den är god? Alltsåååå…om jag hade fått sådana här tofurätter när jag gick ut och käkade hade jag definitivt gjort det oftare. Hur svårt ska det vara liksom!? Skärpning alla tofukockar där ute!

 

Psst…istället för sobanudlar går det bra med vanliga nudlar, eller ris också för den delen. De här råkade bara vara både ekologiska och Fairtrade-märkta, så jag var tvungen att ta dem. 🙂
Rosta sesamfrön gör du lätt i en torr stekpanna. De ska få fin färg men inte brännas.

 

 

Sanslöst god sweet chili-tofu med sobanudlar

400-500 g fast tofu, tärnad
½ dl maizena
4-5 dl grovhackad kinakål (kan uteslutas)
8 vårlökar, finhackade (eller motsvarande mängd purjolök)
neutral olja att steka i
2 dl sweet chilisås
1½ dl sojasås (ljus)
1 msk sesaomolja
6 vitlöksklyftor, pressade
½ dl rostade sesamfrön, rostade

sobanudlar, vanliga nudlar eller ris

 

Torka av tofutärningarna med en handduk eller hushållspapper. Kasta ner i en bunke tillsammans med maizenan och se till att alla tärningar blir täckta. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek tofun till den blir lätt gyllenbrun och knaprig.
Blanda under tiden ihop sweet chilisås, sojasås, sesamolja, pressad vitlök och sesamfrön i en skål. När tofun har blivit knaprig tillsätter du kinakål och vårlökarna. Låt steka i någon minut till innan du tillsätter såsen. Låt såsen bubbla ner sig lite och servera sedan sweet chili-tofun med sobanudlar, vanliga nudlar eller ris.

21 reaktioner på ”Sanslöst god sweet chili-tofu med sobanudlar”

 1. Jag brukar steka tofu ganska hårt i olja, och när det är nästan klart hälla över sweet chilisås, vegetarisk woksås och sesamolja. Brukar uppskattas, men det gäller att välja ”rätt” märke på såserna (Lucullus för sweet chili, Lee Kum Chee etc för woksåsen). Inget lågprisjox med mest socker, alltså.

  1. Åh, låter superenkelt, och gott! Förstår verkligen inte de som suckar när de hör ”tofu”. 🙂

 2. Jag brukar steka tofu ganska hårt i olja, och när det är nästan klart hälla över sweet chilisås, vegetarisk woksås och sesamolja. Brukar uppskattas, men det gäller att välja ”rätt” märke på såserna (Lucullus för sweet chili, Lee Kum Chee etc för woksåsen). Inget lågprisjox med mest socker, alltså.

  1. Åh, låter superenkelt, och gott! Förstår verkligen inte de som suckar när de hör ”tofu”. 🙂

 3. Hej! Det värsta med sesamolja är att det bara håller en månad i kylen tror jag? Brukar bara hinna använda typ en tesked på en månad. en matsked som ii detta recept känns ju mkt mer ekonomiskt 😉

  Ett matnördtips är förresten mungbönsnudlar! Finns bl.a. i den asiatiska affären i söderhallarna (på Coop-plan) vet dock inte hur stor procent mungbönor det är, men de kallas i alla fall mungbönsnudlar! Smakar som glasnudlar, ev lite fastare. Goda! Och nyttigare borde de vara också.

  1. Oj, det har jag inte ens tänkt på. Den jag har från ”Blue Dragon”, håller visst bara i en månad när man väl har öppnat. Men den jag köpte på Asian Market och en jag kollade in på Coop idag håller i 6 månader. Så det verkar väldans olika. 🙂

   Åh, tack för tipset! Jag har testat något liknande. Var precis på Goodstore och hittade galet många pastasorter gjorda på allt möjligt – svart ris, pumpa, mungbönor mm. 🙂

 4. Hej! Det värsta med sesamolja är att det bara håller en månad i kylen tror jag? Brukar bara hinna använda typ en tesked på en månad. en matsked som ii detta recept känns ju mkt mer ekonomiskt 😉

  Ett matnördtips är förresten mungbönsnudlar! Finns bl.a. i den asiatiska affären i söderhallarna (på Coop-plan) vet dock inte hur stor procent mungbönor det är, men de kallas i alla fall mungbönsnudlar! Smakar som glasnudlar, ev lite fastare. Goda! Och nyttigare borde de vara också.

  1. Oj, det har jag inte ens tänkt på. Den jag har från ”Blue Dragon”, håller visst bara i en månad när man väl har öppnat. Men den jag köpte på Asian Market och en jag kollade in på Coop idag håller i 6 månader. Så det verkar väldans olika. 🙂

   Åh, tack för tipset! Jag har testat något liknande. Var precis på Goodstore och hittade galet många pastasorter gjorda på allt möjligt – svart ris, pumpa, mungbönor mm. 🙂

 5. Vad bra att det finns sesamolja som håller längre! Sån ska inhandlas! Är ju så himla gott!

 6. Vad bra att det finns sesamolja som håller längre! Sån ska inhandlas! Är ju så himla gott!

 7. Gjorde denna rätt idag och den var awesome. Jag älskade den! Tack så mycket! En fråga dock: Min flickvän blev så på maten, tyckte att den luktade supergott men den var på tok för stark för henne. Även om rätten till stor del bygger på sweet chilisåsen så¨undrar jag om du har något tips på vad man skulle kunna byta ut den till? Något utan chili då. Tack på förhand!

  1. Hmm…kanske bara köra mindre sweetchilisås och typ ersätta med lite vatten bara? Det borde inte göra något för smaken. Annars har jag verkligen inget klockrent tips just nu.

 8. Gjorde denna rätt idag och den var awesome. Jag älskade den! Tack så mycket! En fråga dock: Min flickvän blev så på maten, tyckte att den luktade supergott men den var på tok för stark för henne. Även om rätten till stor del bygger på sweet chilisåsen så¨undrar jag om du har något tips på vad man skulle kunna byta ut den till? Något utan chili då. Tack på förhand!

  1. Hmm…kanske bara köra mindre sweetchilisås och typ ersätta med lite vatten bara? Det borde inte göra något för smaken. Annars har jag verkligen inget klockrent tips just nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *