Brutalt goda brownies…med en mörk hemlighet ;)

 

brownie2

Jag älskar brownies. Ja, alltså, jag älskar i princip allt som är kleggigt, chokladigt och nötigt. Dock brukar vegan (ägg- och mjölkfria) brownies antingen vara kompakta som betong, stenhårda, smaklösa eller bara inte perfekta. Så vad göra? Man tar fram den perfekta brownien såklart! Nu är det ju så att man kan ta fram tusen olika fantastiska brownies och jag lovar dig att det här bara är början. 😉

 

Men nu till hemligheten. Den mörka hemligheten som i det här fallet är…svarta bönor. Jepp! Det stämmer! Och tro nu inte att de smakar bönor, tvärtom. De ger brownisen en fantastiskt seg och kladdig konsistens, utan att ge smak. Jag är så förälskad i de här godsakerna att jag har bjudit allt och alla på dem. Och neeej, det är inte någon tokig hippielösning à la galna veganer, utan det finns en drös äggiga varianter med bönor också. Så släpp dina bönfördomar och sätt igång och baka, sedan hör du av dig till mig och berättar hur fantastiskt goda de blev. 😉

 

OBS! Det ska vara 2½ dl vetemjöl i receptet, INTE ½ dl som jag råkade skriva först.

 

Brownie med en mörk hemlighet

 

100 g mjölkfritt smör
200 g mörk choklad
1 burk svarta bönor på burj (ca 400 g)
2 dl sojamjölk (tycker det blir godast med osötad, men sötad går också bra)
3½ dl strösocker
½ dl kakao
½ tsk salt
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl nötter (jag älskar pekannötter, men välj din favorit)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform eller gratängform (min var ca 30 x 22 cm). Hacka den mörka chokladen fint och smält tillsammans med smöret på låg värme i en kastrull. Skölj de svarta bönorna noga och mixa sedan tillsammans med sojamjölken. Det ska bli så slätt det bara kan.
Blanda strösocker, kakao, salt, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll ner smör- och chokladblandningen samt bönblandningen. Vispa runt med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner. Häll ner smeten i formen och jämna till den med en slickepott. Hacka nötterna grovt och strö över smeten. Grädda brownien i 30-35 minuter. Testa med en sticka, den ska vara nääästan helt torr, då är brownien perfekt! Ta ut och låt svalna något innan du attackerar!

 

brownie1

 

————————————————————————————————————-

 

brownie2

 

The Best Black Bean Brownies Ever!

 

100 gram / 4 ounces dairy free butter
200 gram / 6 ounces dark chocolate
400 gram / 1 15-oz can black beans, drained and rinsed very well
2 dl / ¾ cup unsweetened soy milk
3½ dl / 1½ cup sugar
½ dl / ¼ cup cacao powder
½ tsp salt
½ dl / ¼ cup all-purpose flour
½ tsp baking powder
2 dl / 1 cup chopped nuts (I love pecans, but pick your favourite)

 

Preheat oven to 350 F / 175°. Line a baking pan (9 inch square) with parchment paper.
Chop the chocolate finely and melt in a pan with the butter over very low heat. Combine black beans and soy milk in a blender and blend until completely smooth.
Mix together the sugar, cacao powder, salt, flour and baking powder in a bowl. Stir in the bean mixture and the chocolate/butter-mixture. I use a whisk because that eliminates lumps and gives you a smooth batter. Pour the batter in the prepared pan and sprinkle over the chopped nuts. Bake for 30 min or until the brownie is firm but still a bit gooey.

65 reaktioner till “Brutalt goda brownies…med en mörk hemlighet ;)”

    1. Åååh, det såg fantastiskt ut! Jag ska börja använda mer tofu i mina bakverk, men har tvekat ett tag eftersom alla inte kan få tag i mjuk tofu. Tack för länken! :)

      1. Dessvärre tål jag inte choklad heller – det är ju en produkt baserad på just kakao… Fast det kanske skulle kunna funka med vit choklad (bara kakaosmör, tror att det är den mörka delen av kakaobönan jag är känslig mot) eller carob, även om smaken inte är densamma.

        Beträffande tofu: Den variant som är vanligast i asiatiska affärer är ”silken” eller ”mjuk”. Det går för övrigt utmärkt att mixa hård tofu med vatten eller sojamjölk och använda istället för mjuk tofu vid bakning och i recept där tofun inte ska vara i bitar. Det är svårare att ”omvandla” mjuk tofu till hård:-).

        1. Mjo, jag vet…men jag äääälskar verkligen konsistensen på silkentofun, den är ju ändå annorlunda än den hårda…hur mycket man än mixar den. :) Men jag ska experimentera när jag får tid.

  1. Ska det verkligen bara vara en halv deciliter mjöl? jag bakar den nu, och den har väldigt mysko konsistens fortfarande, efter nästan en timme i ugnen :(

    1. fanfanfanfanfan….förlåt förlåt förlåt! En tvåa hade trillat bort, det ska vara 2,5 dl! Aaaaah, var inte alls meningen att slarva. Hoppas att det smakade gott iaf. :/

      1. Jodå, det smakade bra! Får prova igen med rätt mängd mjöl :). Med 1/2 dl blev det fondantliknande, eller som bakad chokladpudding.

        Men, det står fortfarande fel mängd i receptet…

  2. Ska det verkligen bara vara en halv deciliter mjöl? jag bakar den nu, och den har väldigt mysko konsistens fortfarande, efter nästan en timme i ugnen :(

    1. fanfanfanfanfan….förlåt förlåt förlåt! En tvåa hade trillat bort, det ska vara 2,5 dl! Aaaaah, var inte alls meningen att slarva. Hoppas att det smakade gott iaf. :/

      1. Jodå, det smakade bra! Får prova igen med rätt mängd mjöl :). Med 1/2 dl blev det fondantliknande, eller som bakad chokladpudding.

        Men, det står fortfarande fel mängd i receptet…

  3. Ojojojoj, vad gott det blev! Troligtvis godaste chokladkakan jag ätit i hela mitt äggallergiska liv! Hoppade över nötterna(allergisk mot det också…), men tänkte testa nån annan topping, typ nått chokladigt, istället. Eller kanske kola?!

    1. Vad kul! Körde du med 2,5 dl vetemjöl eller?
      Jaaa, jag värmde en bit brownie igår i micron, sen hällde jag över O’hoj chokladsås och serverade med tofuglass. Aaaaah! Så gott! :)
      Kola låter också brutalt gott!

      1. Ja, 2,5 dl mjöl blev perfekt. Varm brownie med tofuglass lät inte dumt alls. Ska bjuda lillebror, chokladälskaren(läs junkien), på det! Kan också meddela att jag glömde brownien framme(inte inplastad, med bara formen över) i 5 dagar(don’t ask…) och den var fortfarande lika saftig. Galet!

  4. Ojojojoj, vad gott det blev! Troligtvis godaste chokladkakan jag ätit i hela mitt äggallergiska liv! Hoppade över nötterna(allergisk mot det också…), men tänkte testa nån annan topping, typ nått chokladigt, istället. Eller kanske kola?!

    1. Vad kul! Körde du med 2,5 dl vetemjöl eller?
      Jaaa, jag värmde en bit brownie igår i micron, sen hällde jag över O’hoj chokladsås och serverade med tofuglass. Aaaaah! Så gott! :)
      Kola låter också brutalt gott!

      1. Ja, 2,5 dl mjöl blev perfekt. Varm brownie med tofuglass lät inte dumt alls. Ska bjuda lillebror, chokladälskaren(läs junkien), på det! Kan också meddela att jag glömde brownien framme(inte inplastad, med bara formen över) i 5 dagar(don’t ask…) och den var fortfarande lika saftig. Galet!

  5. Var i ugnen brukar du ha den?
    Satte den typ lite under mitten sådär, den är inne i detta nu och jag är sjukt nyfiken!

  6. Var i ugnen brukar du ha den?
    Satte den typ lite under mitten sådär, den är inne i detta nu och jag är sjukt nyfiken!

  7. Checkar ingredienserna. Allt finns hemma i skafferiet 😀
    En fråga: mängden svara bönor. Är det 400 g avrunnen vikt eller är det nettovikt ca 400g?
    Snart, snart har jag en nybakt brownie till kvällsteet. 😉

    1. Jag menar en 400 grams burk med bönor, med spad och allt. Sen häller du bort vätskan och får väl runt 250 g svarta bönor kvar. :)

  8. Checkar ingredienserna. Allt finns hemma i skafferiet 😀
    En fråga: mängden svara bönor. Är det 400 g avrunnen vikt eller är det nettovikt ca 400g?
    Snart, snart har jag en nybakt brownie till kvällsteet. 😉

    1. Jag menar en 400 grams burk med bönor, med spad och allt. Sen häller du bort vätskan och får väl runt 250 g svarta bönor kvar. :)

  9. Detta blev gårdagens efterrätt, sjukt gott! Skippade nötterna pga allergi, istället gjorde vi kolasås med ingefära. Toppde kakan med blåbär. Mums! Tack för en bra blogg med fantastiska recept! :)

  10. Detta blev gårdagens efterrätt, sjukt gott! Skippade nötterna pga allergi, istället gjorde vi kolasås med ingefära. Toppde kakan med blåbär. Mums! Tack för en bra blogg med fantastiska recept! :)

  11. Hej igen, ja, det hade nog varit en bra idé att ha den lite högre upp i ugnen än vad jag hade, det tog tid, typ en timme.
    Men den blev asbra ändå. Dessutom höll den sig ju färsk, som nybakad i typ en vecka!
    Ska köra den lite högre upp nästa gång.

  12. Hej igen, ja, det hade nog varit en bra idé att ha den lite högre upp i ugnen än vad jag hade, det tog tid, typ en timme.
    Men den blev asbra ändå. Dessutom höll den sig ju färsk, som nybakad i typ en vecka!
    Ska köra den lite högre upp nästa gång.

  13. jag rakade kopa svarta sojabonor, och det blev tyvarr ingen hit. Kakorna blev alldeles for kompakta, sa man maste nog anvanda vanliga svarta bonor….

  14. jag rakade kopa svarta sojabonor, och det blev tyvarr ingen hit. Kakorna blev alldeles for kompakta, sa man maste nog anvanda vanliga svarta bonor….

  15. Hej!
    Hamnade här efter att ha googlat på pekannötter, tacksam är jag för det! Måste prova det här receptet, funderar på om det funkar lika bra med kokosfett, vad tror du?
    Ha det så bra!

    1. Hmm, det ska gå bra. Jag har ersatt rakt av tidigare så det borde inte vara något problem. Äckligt lär det inte bli i alla fall! :)

  16. Hej!
    Hamnade här efter att ha googlat på pekannötter, tacksam är jag för det! Måste prova det här receptet, funderar på om det funkar lika bra med kokosfett, vad tror du?
    Ha det så bra!

    1. Hmm, det ska gå bra. Jag har ersatt rakt av tidigare så det borde inte vara något problem. Äckligt lär det inte bli i alla fall! :)

  17. Hej,
    Vad heter burken med svarta bönor är fråga ett, fråga två du tar laktosfritt smör men om man vill baka utan mjölkprotein, vilket smör skall man ta då? Olja? Men mängden?
    Med vänlig hälsning, Nickan

  18. Hej,
    Vad heter burken med svarta bönor är fråga ett, fråga två du tar laktosfritt smör men om man vill baka utan mjölkprotein, vilket smör skall man ta då? Olja? Men mängden?
    Med vänlig hälsning, Nickan

  19. Alltså dog godhet-döden när jag åt dessa. Så saftiga och goda! Och så enkelt! Dessa kommer bli bakade fler gånger 😀

  20. Alltså dog godhet-döden när jag åt dessa. Så saftiga och goda! Och så enkelt! Dessa kommer bli bakade fler gånger 😀

  21. Hej! Ska testa detta recept nu!! Men har två frågor, kan man använda vanligt smör eller margarin? Och går den att frysa utan att konsistensen blir konstig? :)

  22. Hej! Ska testa detta recept nu!! Men har två frågor, kan man använda vanligt smör eller margarin? Och går den att frysa utan att konsistensen blir konstig? :)

  23. Åååh, det såg fantastiskt ut! Jag ska börja använda mer tofu i mina bakverk, men har tvekat ett tag eftersom alla inte kan få tag i mjuk tofu. Tack för länken! :)

  24. Dessvärre tål jag inte choklad heller – det är ju en produkt baserad på just kakao… Fast det kanske skulle kunna funka med vit choklad (bara kakaosmör, tror att det är den mörka delen av kakaobönan jag är känslig mot) eller carob, även om smaken inte är densamma.

    Beträffande tofu: Den variant som är vanligast i asiatiska affärer är ”silken” eller ”mjuk”. Det går för övrigt utmärkt att mixa hård tofu med vatten eller sojamjölk och använda istället för mjuk tofu vid bakning och i recept där tofun inte ska vara i bitar. Det är svårare att ”omvandla” mjuk tofu till hård:-).

  25. Mjo, jag vet…men jag äääälskar verkligen konsistensen på silkentofun, den är ju ändå annorlunda än den hårda…hur mycket man än mixar den. :) Men jag ska experimentera när jag får tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *