Hurra hurra! Det finns inget härligare än när man lyckas pilla ihop ett nytt favoritrecept. Som de här linsplättarna. Fantastiskt goda, fluffiga och frasiga. ”Nom nom” som kidzen säger. De här plättarna kör jag som en varmrätt tillsammans med en kall sojayoghurtsås med koriander och citron. Jag gillar ju fullkornsbulgur, matvete eller andra skojiga nyttigheter, men vanligt ris eller pasta går lika bra. 🙂
Jag längtar redan tills jag kan slänga ihop ett gäng sådana här plättar till en trevlig buffé av något slag.
Det här receptet kräver att du blötlägger gröna linser i 8 timmar eller övernatten. De som säger att blötläggning är jobbigt har inte testat det. Du lägger linser…i en bunke…fyller på med vatten…och går iväg. Superenkelt!
Psst…jag använder mig av sojadryck eftersom jag tycker att det blir godare, matigare och nyttigare, men vatten går lika bra.
Gröna linsplättar (4 portioner)
2½ dl torkade gröna linser + vatten att blötlägga i
2 dl osötad sojadryck (eller vatten)
½ gul lök, finhackad
½ dl vetemjöl
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad koriander
1 tsk torkad paprika
½ tsk salt
svartpeppar
Blötlägg de torkade gröna linserna i rikligt med vatten i 8 timmar eller över natten. Häll av vattnet och skölj linserna noga. Mixa linserna i en matberedare tillsammans med sojamjölken eller vattnet. Det ska bli en så slät puré du kan få. Häll över i en bunke och blanda ner den hackade gula löken, vetemjöl, timjan, koriander, paprika, salt och svartpeppar.
Värm en stekpanna på medelhög värme och klicka sedan ut små plättar. Jag stekte de i naturell olja, men olivolja går också bra. Stek de i någon minut på varje sida tills de är härligt gyllenbruna och krispiga.
Kall yoghurtsås
2½ dl tjock naturell sojayoghurt (Alpros på burk är min favorit)
½ tsk torkad koriander
½ tsk torkad mynta
saften från ½ citron
½ msk fryst persilja (eller färsk för den delen)
½ msk olivolja
salt och peppar
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Klart!
Mums! Ska jag göra imorgon!
Mums! Ska jag göra imorgon!
ser jättefint ut! ungefär hur många blir det?
Runt 16 stycken. Så 4 portioner. 🙂
whiiii blir att testa imorgon då
ser jättefint ut! ungefär hur många blir det?
Runt 16 stycken. Så 4 portioner. 🙂
whiiii blir att testa imorgon då
Jag som precis gick och funderade på bufférätter. Låter gott!
Använder du mald koriander(frön) eller torkade blad?
Mald koriander! 🙂
Jag som precis gick och funderade på bufférätter. Låter gott!
Använder du mald koriander(frön) eller torkade blad?
Mald koriander! 🙂
Hej! Fantastiska bilder! Är du självlärd fotograf och matkreatör? apropå de fantastiska matuppläggningarna. Älskar bloggen!
Helt självlärd! Och tack förresten! 🙂
Hej! Fantastiska bilder! Är du självlärd fotograf och matkreatör? apropå de fantastiska matuppläggningarna. Älskar bloggen!
Helt självlärd! Och tack förresten! 🙂
Ser super goda ut! Linserna ligger i blöt och imorgon blir det till att testa denna rätt. Tack för receptet!
Hurra Marie! 🙂
Ser super goda ut! Linserna ligger i blöt och imorgon blir det till att testa denna rätt. Tack för receptet!
Hurra Marie! 🙂
Men det här måste jag nog prova! Jag har ju svårt för linser och kikärtor (jättebra vegetarian jag är) men det här blev jag faktiskt sugen på! Tack för två fantastiska bloggar! =)
haha…mjo, men det gäller att hitta rätt bara. Jag är inte heller ett superfan av linser i…alla former.
Men det här måste jag nog prova! Jag har ju svårt för linser och kikärtor (jättebra vegetarian jag är) men det här blev jag faktiskt sugen på! Tack för två fantastiska bloggar! =)
haha…mjo, men det gäller att hitta rätt bara. Jag är inte heller ett superfan av linser i…alla former.
De ser helt underbara ut! Vilken smart idé!
De ser helt underbara ut! Vilken smart idé!
Linserna ligger nu i blöt den igår. Behöver man inte koka dem i och med att de ligger i blöt så länge? 🙂
Nope! Supersmidigt! 🙂
Linserna ligger nu i blöt den igår. Behöver man inte koka dem i och med att de ligger i blöt så länge? 🙂
Nope! Supersmidigt! 🙂
Ser jättegott ut! Min vanliga fråga då: går det byta ut vetemjölet mot något annat mjöl?
Bovetemjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl. Går bra med de mesta alternativa mjölsorterna…kan jag tänka mig.
Ser jättegott ut! Min vanliga fråga då: går det byta ut vetemjölet mot något annat mjöl?
Bovetemjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl. Går bra med de mesta alternativa mjölsorterna…kan jag tänka mig.
Åh tack för maten ännu en gång. Plättarna gjorde succe, trots fel sorts koriander och utan yoghurtsåsen. Vi åt dem typ som rårakor med lingonsylt, och nu är jag så härligt mätt i magen.
Funderar på att, om man planerar någon dag i förväg, låta linserna grodda lite grand. Det gör dem nyttigare och det mjukar upp dem lite så det kanske blir lättare att göra en slät pure?
ÅÅåh, nu tänker du! Grodda låter ju som en fantastisk idé, det är bara jag som helt glömmer bort det ibland. Testa gärna och hör av dig…om inte jag hinner före! 🙂
Åh tack för maten ännu en gång. Plättarna gjorde succe, trots fel sorts koriander och utan yoghurtsåsen. Vi åt dem typ som rårakor med lingonsylt, och nu är jag så härligt mätt i magen.
Funderar på att, om man planerar någon dag i förväg, låta linserna grodda lite grand. Det gör dem nyttigare och det mjukar upp dem lite så det kanske blir lättare att göra en slät pure?
ÅÅåh, nu tänker du! Grodda låter ju som en fantastisk idé, det är bara jag som helt glömmer bort det ibland. Testa gärna och hör av dig…om inte jag hinner före! 🙂
Nom nom! 🙂
Nom nom! 🙂
Jag är typ kär i din blogg!
haha…hurraaa!!! Älska att älska! Tack!
Jag är typ kär i din blogg!
haha…hurraaa!!! Älska att älska! Tack!
Gjorde dessa plättar idag och det här är ett jättebra recept! Är förundrad över hur bra de håller ihop i stekpannan. Inga smulor och inget kladd. Tack för ett grymt recept!
haha…eller hur!? Magi! 🙂
Gjorde dessa plättar idag och det här är ett jättebra recept! Är förundrad över hur bra de håller ihop i stekpannan. Inga smulor och inget kladd. Tack för ett grymt recept!
haha…eller hur!? Magi! 🙂
Dessa blev ju helt galet goda!
Yeeeey…så kul!
Dessa blev ju helt galet goda!
Yeeeey…så kul!
Jättegott! Smakade först på smeten, urk, men förundrades sedan över den neutrala smaken (förutom kryddorna då) och den fantastiska konsistensen! Hade även i en tesked chilipulver och smulade smakrik ost över. Går ju att variera i det oändliga.
haha…vad bra att det vände! Kul att du gillade dem. 🙂
Jättegott! Smakade först på smeten, urk, men förundrades sedan över den neutrala smaken (förutom kryddorna då) och den fantastiska konsistensen! Hade även i en tesked chilipulver och smulade smakrik ost över. Går ju att variera i det oändliga.
haha…vad bra att det vände! Kul att du gillade dem. 🙂
Vad räknas som neutral olja?
Sån som inte smakar något. Matolja, rapsolja, solrosolja. 🙂
Vad räknas som neutral olja?
Sån som inte smakar något. Matolja, rapsolja, solrosolja. 🙂
Vilken grym blogg! Vi hittade hit via Aftonbladet. Ska testa linsplättarna redan ikväll! Dags att blötlägga nu 🙂
Yeeey, vad kul! Ja, kör på! 🙂
Vilken grym blogg! Vi hittade hit via Aftonbladet. Ska testa linsplättarna redan ikväll! Dags att blötlägga nu 🙂
Yeeey, vad kul! Ja, kör på! 🙂
Lagade desa igår! Riktiga smaskiga var dom. Det blev curry istället för koriander och sojamjöl istället för vetemjöl.
Åh, curry var ju smart! Jag har dessutom en påse med sojamjölk som jag inte vet vad jag ska använda till. Perfekt! 🙂
Lagade desa igår! Riktiga smaskiga var dom. Det blev curry istället för koriander och sojamjöl istället för vetemjöl.
Åh, curry var ju smart! Jag har dessutom en påse med sojamjölk som jag inte vet vad jag ska använda till. Perfekt! 🙂
Ser jättegott ut, kan man använda sig utav linser på burk ist om man som jag blit sugen på detta recept NU och inte om 8timmar? 🙂
haha, det går säkert bra. Då är de ju kokta och inte blötlagda, så konsistensen lär ju blir något annorlunda. Men testa!
Ser jättegott ut, kan man använda sig utav linser på burk ist om man som jag blit sugen på detta recept NU och inte om 8timmar? 🙂
haha, det går säkert bra. Då är de ju kokta och inte blötlagda, så konsistensen lär ju blir något annorlunda. Men testa!
Lagte disse til middag på torsdag, og OMG det var godt!!! Spiste nesten alle på en gang, resten var gode i matpakken på fredag 🙂
Eller hur!?! Såå nöjd med resultatet. 🙂 Tack!
Lagte disse til middag på torsdag, og OMG det var godt!!! Spiste nesten alle på en gang, resten var gode i matpakken på fredag 🙂
Eller hur!?! Såå nöjd med resultatet. 🙂 Tack!
Wow! It抯 a good jQuery script; I was also exploring for that, so i got it right now from here. Keep it up admin.
Wow! It抯 a good jQuery script; I was also exploring for that, so i got it right now from here. Keep it up admin.
Alltså. jag älskar det här receptet, det är ju exakt hur sjukt bra som helst. Du är ett geni!
Tack! Ja, de är verkligen fantastiska. 🙂
alltså, jag fattar inte vad som gör att de håller ihop så sjukt bra, är gröna linser alltså bindande i sig?
Jag gjorde smeten långt före middagen sist, lät den stå i kylen, då blev smeten alldeles fluffig, har du testat det?
Fick mig att tänka att lite bakpulver/bikarbonat kan vara bra i, om den inte ska stå, men jag vet inte om de egentligen måste justeras från perfektion.
haha…eller hur!? Helt fantastiska. Åh, fluffiga plättar låter ju ännu godare, kanske tål lite experiment trots perfektionen.
Alltså. jag älskar det här receptet, det är ju exakt hur sjukt bra som helst. Du är ett geni!
Tack! Ja, de är verkligen fantastiska. 🙂
alltså, jag fattar inte vad som gör att de håller ihop så sjukt bra, är gröna linser alltså bindande i sig?
Jag gjorde smeten långt före middagen sist, lät den stå i kylen, då blev smeten alldeles fluffig, har du testat det?
Fick mig att tänka att lite bakpulver/bikarbonat kan vara bra i, om den inte ska stå, men jag vet inte om de egentligen måste justeras från perfektion.
haha…eller hur!? Helt fantastiska. Åh, fluffiga plättar låter ju ännu godare, kanske tål lite experiment trots perfektionen.