Ny favorit: Gröna linsplättar!!! :)

linsplattar

 

Hurra hurra! Det finns inget härligare än när man lyckas pilla ihop ett nytt favoritrecept. Som de här linsplättarna. Fantastiskt goda, fluffiga och frasiga. ”Nom nom” som kidzen säger. De här plättarna kör jag som en varmrätt tillsammans med en kall sojayoghurtsås med koriander och citron. Jag gillar ju fullkornsbulgur, matvete eller andra skojiga nyttigheter, men vanligt ris eller pasta går lika bra. :)

Jag längtar redan tills jag kan slänga ihop ett gäng sådana här plättar till en trevlig buffé av något slag.

 

Det här receptet kräver att du blötlägger gröna linser i 8 timmar eller övernatten. De som säger att blötläggning är jobbigt har inte testat det. Du lägger linser…i en bunke…fyller på med vatten…och går iväg. Superenkelt!

 

Psst…jag använder mig av sojadryck eftersom jag tycker att det blir godare, matigare och nyttigare, men vatten går lika bra.

 

 

Gröna linsplättar (4 portioner)

 

2½ dl torkade gröna linser + vatten att blötlägga i
2 dl osötad sojadryck (eller vatten)
½ gul lök, finhackad
½ dl vetemjöl
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad koriander
1 tsk torkad paprika
½ tsk salt
svartpeppar

 

Blötlägg de torkade gröna linserna i rikligt med vatten i 8 timmar eller över natten. Häll av vattnet och skölj linserna noga. Mixa linserna i en matberedare tillsammans med sojamjölken eller vattnet. Det ska bli en så slät puré du kan få. Häll över i en bunke och blanda ner den hackade gula löken, vetemjöl, timjan, koriander, paprika, salt och svartpeppar.

Värm en stekpanna på medelhög värme och klicka sedan ut små plättar. Jag stekte de i naturell olja, men olivolja går också bra. Stek de i någon minut på varje sida tills de är härligt gyllenbruna och krispiga.

 

 

Kall yoghurtsås

2½ dl tjock naturell sojayoghurt (Alpros på burk är min favorit)
½ tsk torkad koriander
½ tsk torkad mynta
saften från ½ citron
½ msk fryst persilja (eller färsk för den delen)
½ msk olivolja
salt och peppar

 

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Klart!

88 reaktioner till “Ny favorit: Gröna linsplättar!!! :)”

  1. Jag som precis gick och funderade på bufférätter. Låter gott!

    Använder du mald koriander(frön) eller torkade blad?

  2. Jag som precis gick och funderade på bufférätter. Låter gott!

    Använder du mald koriander(frön) eller torkade blad?

  3. Hej! Fantastiska bilder! Är du självlärd fotograf och matkreatör? apropå de fantastiska matuppläggningarna. Älskar bloggen!

  4. Hej! Fantastiska bilder! Är du självlärd fotograf och matkreatör? apropå de fantastiska matuppläggningarna. Älskar bloggen!

  5. Ser super goda ut! Linserna ligger i blöt och imorgon blir det till att testa denna rätt. Tack för receptet!

  6. Ser super goda ut! Linserna ligger i blöt och imorgon blir det till att testa denna rätt. Tack för receptet!

  7. Men det här måste jag nog prova! Jag har ju svårt för linser och kikärtor (jättebra vegetarian jag är) men det här blev jag faktiskt sugen på! Tack för två fantastiska bloggar! =)

    1. haha…mjo, men det gäller att hitta rätt bara. Jag är inte heller ett superfan av linser i…alla former.

  8. Men det här måste jag nog prova! Jag har ju svårt för linser och kikärtor (jättebra vegetarian jag är) men det här blev jag faktiskt sugen på! Tack för två fantastiska bloggar! =)

    1. haha…mjo, men det gäller att hitta rätt bara. Jag är inte heller ett superfan av linser i…alla former.

  9. Linserna ligger nu i blöt den igår. Behöver man inte koka dem i och med att de ligger i blöt så länge? :)

  10. Linserna ligger nu i blöt den igår. Behöver man inte koka dem i och med att de ligger i blöt så länge? :)

    1. Bovetemjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl. Går bra med de mesta alternativa mjölsorterna…kan jag tänka mig.

    1. Bovetemjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl. Går bra med de mesta alternativa mjölsorterna…kan jag tänka mig.

  11. Åh tack för maten ännu en gång. Plättarna gjorde succe, trots fel sorts koriander och utan yoghurtsåsen. Vi åt dem typ som rårakor med lingonsylt, och nu är jag så härligt mätt i magen.
    Funderar på att, om man planerar någon dag i förväg, låta linserna grodda lite grand. Det gör dem nyttigare och det mjukar upp dem lite så det kanske blir lättare att göra en slät pure?

    1. ÅÅåh, nu tänker du! Grodda låter ju som en fantastisk idé, det är bara jag som helt glömmer bort det ibland. Testa gärna och hör av dig…om inte jag hinner före! :)

  12. Åh tack för maten ännu en gång. Plättarna gjorde succe, trots fel sorts koriander och utan yoghurtsåsen. Vi åt dem typ som rårakor med lingonsylt, och nu är jag så härligt mätt i magen.
    Funderar på att, om man planerar någon dag i förväg, låta linserna grodda lite grand. Det gör dem nyttigare och det mjukar upp dem lite så det kanske blir lättare att göra en slät pure?

    1. ÅÅåh, nu tänker du! Grodda låter ju som en fantastisk idé, det är bara jag som helt glömmer bort det ibland. Testa gärna och hör av dig…om inte jag hinner före! :)

  13. Gjorde dessa plättar idag och det här är ett jättebra recept! Är förundrad över hur bra de håller ihop i stekpannan. Inga smulor och inget kladd. Tack för ett grymt recept!

  14. Gjorde dessa plättar idag och det här är ett jättebra recept! Är förundrad över hur bra de håller ihop i stekpannan. Inga smulor och inget kladd. Tack för ett grymt recept!

  15. Jättegott! Smakade först på smeten, urk, men förundrades sedan över den neutrala smaken (förutom kryddorna då) och den fantastiska konsistensen! Hade även i en tesked chilipulver och smulade smakrik ost över. Går ju att variera i det oändliga.

  16. Jättegott! Smakade först på smeten, urk, men förundrades sedan över den neutrala smaken (förutom kryddorna då) och den fantastiska konsistensen! Hade även i en tesked chilipulver och smulade smakrik ost över. Går ju att variera i det oändliga.

  17. Lagade desa igår! Riktiga smaskiga var dom. Det blev curry istället för koriander och sojamjöl istället för vetemjöl.

    1. Åh, curry var ju smart! Jag har dessutom en påse med sojamjölk som jag inte vet vad jag ska använda till. Perfekt! :)

  18. Lagade desa igår! Riktiga smaskiga var dom. Det blev curry istället för koriander och sojamjöl istället för vetemjöl.

    1. Åh, curry var ju smart! Jag har dessutom en påse med sojamjölk som jag inte vet vad jag ska använda till. Perfekt! :)

  19. Ser jättegott ut, kan man använda sig utav linser på burk ist om man som jag blit sugen på detta recept NU och inte om 8timmar? :)

    1. haha, det går säkert bra. Då är de ju kokta och inte blötlagda, så konsistensen lär ju blir något annorlunda. Men testa!

  20. Ser jättegott ut, kan man använda sig utav linser på burk ist om man som jag blit sugen på detta recept NU och inte om 8timmar? :)

    1. haha, det går säkert bra. Då är de ju kokta och inte blötlagda, så konsistensen lär ju blir något annorlunda. Men testa!

  21. Lagte disse til middag på torsdag, og OMG det var godt!!! Spiste nesten alle på en gang, resten var gode i matpakken på fredag :)

  22. Lagte disse til middag på torsdag, og OMG det var godt!!! Spiste nesten alle på en gang, resten var gode i matpakken på fredag :)

      1. alltså, jag fattar inte vad som gör att de håller ihop så sjukt bra, är gröna linser alltså bindande i sig?
        Jag gjorde smeten långt före middagen sist, lät den stå i kylen, då blev smeten alldeles fluffig, har du testat det?
        Fick mig att tänka att lite bakpulver/bikarbonat kan vara bra i, om den inte ska stå, men jag vet inte om de egentligen måste justeras från perfektion.

        1. haha…eller hur!? Helt fantastiska. Åh, fluffiga plättar låter ju ännu godare, kanske tål lite experiment trots perfektionen.

      1. alltså, jag fattar inte vad som gör att de håller ihop så sjukt bra, är gröna linser alltså bindande i sig?
        Jag gjorde smeten långt före middagen sist, lät den stå i kylen, då blev smeten alldeles fluffig, har du testat det?
        Fick mig att tänka att lite bakpulver/bikarbonat kan vara bra i, om den inte ska stå, men jag vet inte om de egentligen måste justeras från perfektion.

        1. haha…eller hur!? Helt fantastiska. Åh, fluffiga plättar låter ju ännu godare, kanske tål lite experiment trots perfektionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *