Skidor på tv och teriyaki på tallriken

teriyaki

 

Hur härligt är det inte med söndagar som denna? Nollgradigt och solsken ute och här inne var det först Vasaloppet på dumburken och nu femmilen. Finns inget mysigare. Eftersom jag blir så nervös av tävlingar letade jag mig ut i skafferiet. Dumma skafferi som bara känns mindre ju mer jag rensar ur. Den här gången hittade jag en förpackning torkade sojastrimlor och tänkte: teriyaki är fortfarande en rätt jag inte har lagat. Så jag gjorde det!

 

Torkat sojakött, i det här fallet strimlor, ser och luktar i torkad form lite trist och tråkigt. I kokt form smakar det ännu mer trist och tråkigt. Det gör de perfekta att para ihop med goda kryddningar, marinader, såser och annat som ger smak! Den här gången använde jag mig av teriyakisås som finns i den asiatiska hyllan i matbutiken. Och det smakar precis som på vilken pirrande god asiatisk buffé som helst! 🙂

 

Om du inte har sojastrimlor går det bra med andra köttsubstitut, sojafärs är tex. utmärkt.

 

Teriyaki (4 portioner)

400 g färdiga sojastrimlor (ca 100 g torkade sojastrimlor som du har kokat)
+ några droppar Collorit (för färg)
2 morötter
1 broccolistånd
1 gul lök
1 msk sojasås
¾ dl teriyakisås
neutral olja att woka i

 

Börja med att woka de kokta sojastrimlorna i en het stekpanna. Färga de med några droppar Collorit. Häll sedan över det i en skål så länge.
Skiva morötterna tunt, hacka löken och dela broccoliståndet i mindre biter. Stek allt i olja tills det har fått fin färg. Blanda nu ner sojastrimlorna och teriyakisåsen. Stek lite till och din teryaki är klar! 🙂

 

Servera med ris, bulgur, quinoa eller vad du nu har hemma.

11 reaktioner på ”Skidor på tv och teriyaki på tallriken”

 1. Detta ska jag testa ikväll!
  Är collorit svårt att få tag på? Var köper du det? Har aldrig hört talas om det… 🙂 verkar bra att ha!

  Älskar din blogg!!!

  Skriv gärna lite om de olika bönpastasorterna,, vilka var godast, hur smakar de etc. Såg dem på hälsokosten men de var så dyra! 45 kr för ett litet paket. Men kanske värt det?

  1. Neeej, Collorit finns ÖVERALLT! Min farmor använde alltid det i brunsåsen, det är seriöst en sååå gammal husmorsklassiker. Finns bland sojan, annars är det bara att fråga efter den. 🙂

  2. Just ja, pastasorterna smakade faktiskt väldigt snarlika. Jag gillade den på mungbönor eller sojabönor mest. Och ja, väldigt dyra, men helt okej för mig som aldrig äter pasta. Kan bli min lilla vardagslyx. Plus att jag tjänar så mycket pengar på att äta vegan, att lite dyr pasta går an.

 2. Supergott blev det! Andra receptet jag testat från din blogg (de första var ärtbollarna) och det blev en hit båda gångerna! Nu ska jag beta av fler recept! Grymmaste matbloggen!

  1. Tjohoo! Vad kul att du testar! Ja, blir det inte gott måste du sannerligen skälla ut mig! 🙂

   1. Sjukt gott ja! Vill gå in och nalla lite på morgondagens matlåda känner jag…
    För att inte tala om bilderna! Underbart att frossa i vackra matbilder

 3. Supergott blev det! Andra receptet jag testat från din blogg (de första var ärtbollarna) och det blev en hit båda gångerna! Nu ska jag beta av fler recept! Grymmaste matbloggen!

  1. Tjohoo! Vad kul att du testar! Ja, blir det inte gott måste du sannerligen skälla ut mig! 🙂

   1. Sjukt gott ja! Vill gå in och nalla lite på morgondagens matlåda känner jag…
    För att inte tala om bilderna! Underbart att frossa i vackra matbilder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *