Frasiga ärtbollar med en galet grön sås med mynta

artpasta1 copy

 

 

Jag vandrade runt i matbutiken när det slog mig att jag väldigt sällan äter ärtor. Min teori är att ärtor inte är lika fancy som skojiga bönor och piffiga linser, därför glöms de lätt bort. Och det är ju synd. En annan sak som slog mig är hur vissa ibland klagar på att det är sååå dyrt att äta vegetariskt. Min förpackning med 500 g torkade gröna ärtor kostade 11 kr. Det är runt 3,50 kr/kg färdigkokta ärtor. Det är…ingenting.

 

Och jaaa, du måste blötlägga dem över natten och koka, men det tar ingen energi alls. Du kan följa skid-VM precis som planerat! 😉

 

alaeco

 

Och nu till maten. Ärtbollarna blev helt galet frasiga på utsidan och härligt gosiga på insidan. Eftersom jag är lite inne på kummin så slängde jag ner det och det blev perfekt. Såsen har jag funderat på ett tag, men sen körde jag på en klassiker och parade gröna ärtor och mynta vilket blev härligt fräscht.
Den här rätten funkar bra till ris också, men jag testade den helt nya pastan gjord på mungbönor. Fantastisk! Jag är inget pasta-fan, men ska jag äta pasta är det roligare med något nördigt som den här. Finns gjord på svarta bönor, mungbönor och sojabönor. Testa om ni hittar den! 🙂

 

 

Frasiga ärtbollar med en galet grön sås med mynta

 

Frasiga ärtbollar
500 g torkade gröna (eller gula) ärtor
1½ dl ströbröd
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, riven
1½ msk hel kummin (eller hälften mald)
1 tsk chiliflingor (kan uteslutas)
½ msk torkad mynta
1 tsk salt
svartpeppar

 

Galet grön sås med mynta
5 dl gröna ärtor (använde mig av frysta)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
1 msk flytande grönsaksbuljong
1 kruka färsk mynta
salt och peppar
olivolja

 

Frasiga ärtbollar. Börja med att blötlägga de torkade ärtorna i minst 6 timmar (jag körde över natten). Byt vatten och koka ärtorna i 1-2 timmar eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och skölj ärtorna i kallt vatten. Mixa de till en puré i en matberedare och häll sedan över ärtpurén i en bunke. Blanda ner finhackade lök, riven vitlök och ströbröd. Mortla kumminen och rör ner den tillsammans med chiliflingor, mynta, salt och peppar. Blanda väl. Rulla små bollar av allt och stek i rikligt med rapsolja.

 

Galet grön sås med mynta. Finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. Stek löken mjuk i lite olivolja. Tillsätt de gröna ärtorna, vatten, grönsaksbuljong, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda någon minut. Hacka myntan grovt och släng ner i kastrullen. Mixa sedan allt i en matberedare eller med en stavmixer. Smaka av med mer salt och peppar.

 

Servera ärtbollarna med myntasåsen och pasta, nudlar eller ris.

37 reaktioner på ”Frasiga ärtbollar med en galet grön sås med mynta”

 1. Låter som en fantastiskt god vegetarisk rätt 🙂 Jag har spanat in den här pasta ett par veckor men snart kan jag nog inte hålla mig från att testa den längre 🙂 Tack för en toppenfin blogg!

 2. Låter som en fantastiskt god vegetarisk rätt 🙂 Jag har spanat in den här pasta ett par veckor men snart kan jag nog inte hålla mig från att testa den längre 🙂 Tack för en toppenfin blogg!

 3. snygg mat!! sånt gillas!
  Gillar även extra mycket att du skaffat vegoblogg – började följa bake my day och hittade på den vägen hit. Big up!
  får man lämna en önskning? En god vegofredagsmiddag imorn? (tips alltså, men du får hemskt gärna komma hit och laga den också! 😉 )

  1. haha…aaah, ja, jag ska börja ha med mer festmat. Men jag tycker fortfarande att mina filodegsrullar som jag har här på bloggen är fantastiska.

 4. snygg mat!! sånt gillas!
  Gillar även extra mycket att du skaffat vegoblogg – började följa bake my day och hittade på den vägen hit. Big up!
  får man lämna en önskning? En god vegofredagsmiddag imorn? (tips alltså, men du får hemskt gärna komma hit och laga den också! 😉 )

  1. haha…aaah, ja, jag ska börja ha med mer festmat. Men jag tycker fortfarande att mina filodegsrullar som jag har här på bloggen är fantastiska.

 5. Jag är urusel på bollar och biffar men jag blev så inspirerad av detta recept (har dessutom massa gula ärtor i skafferiet) att jag måste testa! Är dock inte så förtjust i mynta och tror jag kör lite koriander istället. Återkommer med vad jag tyckte om resultatet. Du har aldrig n oegg eller typ potatis i dina vegobiffar för att de ska hålla ihop bättre eller fixar ströbrödet biffen? 🙂

  1. Nje, men ibland har jag potatis i men det är bara för smak och konsistens, inte för att de ska hålla ihop. Jaa, testa och hör av dig!

 6. Jag är urusel på bollar och biffar men jag blev så inspirerad av detta recept (har dessutom massa gula ärtor i skafferiet) att jag måste testa! Är dock inte så förtjust i mynta och tror jag kör lite koriander istället. Återkommer med vad jag tyckte om resultatet. Du har aldrig n oegg eller typ potatis i dina vegobiffar för att de ska hålla ihop bättre eller fixar ströbrödet biffen? 🙂

  1. Nje, men ibland har jag potatis i men det är bara för smak och konsistens, inte för att de ska hålla ihop. Jaa, testa och hör av dig!

 7. Jag är urusel på bollar och biffar men jag blev så inspirerad av detta recept (har dessutom massa gula ärtor i skafferiet) att jag måste testa! Är dock inte så förtjust i mynta och tror jag kör lite koriander istället. Återkommer med vad jag tyckte om resultatet. Du har aldrig no egg eller typ potatis i dina vegobiffar för att de ska hålla ihop bättre eller fixar ströbrödet biffen? 🙂

 8. Jag är urusel på bollar och biffar men jag blev så inspirerad av detta recept (har dessutom massa gula ärtor i skafferiet) att jag måste testa! Är dock inte så förtjust i mynta och tror jag kör lite koriander istället. Återkommer med vad jag tyckte om resultatet. Du har aldrig no egg eller typ potatis i dina vegobiffar för att de ska hålla ihop bättre eller fixar ströbrödet biffen? 🙂

 9. Hmmmm…. skulle vara kul om man kunde hitta bön-pasta i detta landet 🙂
  Alltså Thailand. Det enda i vegetarisk väg här finns är tofu 🙁 Gott men enahanda!

  Kul att läsa dina fyndiga matrecept OCH även bakbloggen!

  1. hmmm, vet inte om jag ska tycka synd om dig…här är det minusgrader och snö. 🙂 Men jag förstår, måste bli tråkigt i längden.

 10. Hmmmm…. skulle vara kul om man kunde hitta bön-pasta i detta landet 🙂
  Alltså Thailand. Det enda i vegetarisk väg här finns är tofu 🙁 Gott men enahanda!

  Kul att läsa dina fyndiga matrecept OCH även bakbloggen!

  1. hmmm, vet inte om jag ska tycka synd om dig…här är det minusgrader och snö. 🙂 Men jag förstår, måste bli tråkigt i längden.

 11. Gjorde bara ärtbollarna denna gång, men fasen vad goda de blev! Min treåring älsnade dem dessutom och slukade 5-6 stycken. Kul med myntan också! Detta sparas som en favorit.
  P.S. Älskar din blogg!

 12. Gjorde bara ärtbollarna denna gång, men fasen vad goda de blev! Min treåring älsnade dem dessutom och slukade 5-6 stycken. Kul med myntan också! Detta sparas som en favorit.
  P.S. Älskar din blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *