Galet god gulasch i februarikylan

gulasch1 copy

 

Nu när jag håller på att upptäcka gamla favoriter på nytt så trillade jag över en gulaschsoppa. Och då är jag egentligen ingen soppfanatiker, men så fort temperaturerna leker kring nollstrecket så blir jag som besatt. Förut när jag åt kött köpte jag ibland gulaschsoppa på burk, och herre min skapare vad det kunde vara gott. Men vet du vad…den här är så brutalt mycket godare. Tror verkligen det är kumminen som är grejen, så glöm inte den!

 

Psst…receptet säger ”kummin” och förväxla för allt i världen inte det med ”spiskummin”. Ett enkelt misstag.

 

Oops! Bara någon timme efter att jag publicerade det här inlägget började Aftonbladet skrika att Lidl säljer gulaschsoppa med…tada…hästkött. På Vegoriket kör jag enbart skandalfri mat, så det så!

 

 

Galet god gulasch (4 riktigt hungriga personer)

 

600 g sojafärs (fryst eller frystorkad)
matolja
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk paprikapulver
2 morötter, tärnade
1 palsternacka, tärnad
2 gröna paprikor, hackade
3 potatisar, tärnade
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 tsk mald kummin (eller 2 tsk hel kummin som du mortlar själv)
2 lagerblad
2 msk grönsaksbuljong (eller 1 buljongtärning)
5 dl vatten
salt och peppar

 

Som sagt, börja med att tärna alla grönsaker. Stek först sojafärsen någon minut i lite matolja. Släng sedan ner gul lök och vitlöksklyftor tillsammans med paprikapulvret och stek tills allt har fått en fin färg och luktar fabulöst. Tillsätt morötterna, palsternackan, paprikan och potatisen. Stek lite till. Tillsätt nu tomatpurén, de krossade tomaterna, kummin, lagerblad, grönsaksbuljong och vatten. Salta och peppra efter smak. Låt puttra på tills rotfrukterna är mjuka men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Du kanske även behöver droppa ner lite extra grönsaksbuljong.

 

Gulaschsoppa passar faktiskt riktigt bra till pasta eller ris, men jag gillar att äta den som den är med en stor klick naturell sojayoghurt. 🙂

27 reaktioner på ”Galet god gulasch i februarikylan”

 1. Hej! Soppan ser jättegod och tänker verkligen försöka prova på receptet. Men jag blev fundersam på när sojafärsen sätts i soppan? Är ingen van användare av soja så skulle bli tacksam på mer ingående recept om det. Du har en härlig blogg och älskar den färgglada maten, du har i alla fall inspirerat mig på att laga mera veg(etari)sk mat!

  1. Färsen ska i först! Det spelar oftast inte så stor roll med just sojafärs eftersom den inte behöver stekas igenom som köttfärs. Sojafärs är ju i princip redo att ätas som den är. 🙂

 2. Blev förvirrad och kommenterade till fel inlägg… det jag skrev om spiskummin/kummin skulle ha stått under detta inlägg såklart! 😉

  1. haha…här märker vi ord! Hmm, är det verkligen fel? Om jag förväxlar kummin med spiskummin (som jag har skrivet), så tar man ju fel…då tar man ju spiskummin istället för kummin. Eller? haha

 3. Blev förvirrad och kommenterade till fel inlägg… det jag skrev om spiskummin/kummin skulle ha stått under detta inlägg såklart! 😉

  1. haha…här märker vi ord! Hmm, är det verkligen fel? Om jag förväxlar kummin med spiskummin (som jag har skrivet), så tar man ju fel…då tar man ju spiskummin istället för kummin. Eller? haha

 4. Väldigt god soppa! Jag halverade dock receptet och fick ungefär 4 portioner, så det kanske borde stå att detta recept räcker för typ 6 pers? Men jag är ju student också, så jag kanske är lite snål…

 5. Väldigt god soppa! Jag halverade dock receptet och fick ungefär 4 portioner, så det kanske borde stå att detta recept räcker för typ 6 pers? Men jag är ju student också, så jag kanske är lite snål…

 6. Paprikapulvret saknas i ingredienslistan! Höftade till lite kring hur mycket som skulle i och det blev jättebra till slut ändå. Tack så mycket för ett gott recept!

 7. Paprikapulvret saknas i ingredienslistan! Höftade till lite kring hur mycket som skulle i och det blev jättebra till slut ändå. Tack så mycket för ett gott recept!

 8. Hej!
  Den här matbloggen är otrolig!!
  Hur mycket paprikapulver pratar vi här? Jag är dålig på att höfta och följer därför recept 🙂

 9. Hej!
  Den här matbloggen är otrolig!!
  Hur mycket paprikapulver pratar vi här? Jag är dålig på att höfta och följer därför recept 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *