Alla hjärtans dag och världens godaste pizza med fänkålsfärs och grädde!

pizza1

 

Förra året befann jag och min sambo oss i Los Angeles på Alla hjärtans dag. Det här var på den tiden vi var hobbyveganer och gjorde undantag för bland annat brutalt goda cupcakes på Magnola Bakery samt den godaste pizza vi någonsin ätit på Pizza Mozza. Så i år var valet av Alla hjärtans dag-middag självklar, jag skulle återskapa den fantastiska pizzan med fänkålskorv, grädde och lök.

 

1. Jaaa, pizzor blir skitgoda utan tomatsås.
2. Tänk på att välja en veganost som smälter, min variant från Vegusto smakade gudomligt, men smälte inte (mitt fel)
3. Om ni någonsin får tag på fänkålspollen (som används i originalreceptet), köp! Det är helt galet gott. Som en söt, parfymerad, lätt bris av fänkålsdoft att strö över pizzan.

 

Pizza med fänkålsfärs och grädde (2 stora pizzor)

 

Pizzadeg
50 g jäst
1 tsk flingsalt
½ dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

 

Fänkålsfärs
200 g sojafärs
½ msk fänkålsfrön
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
svartpeppar

 

1 dl vispad växtbaserad grädde, Alpros Airy & Creamy

1 rödlök, tunt skivad
gärna några vårlökar, tunt skivade
fänkålspollen om du får tag på det

riven veganost, smältbar (testa Vegustos, de är jättegoda)

 

Pizzadegen. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med flingsalt, olivolja och det ljumma vattnet. Tillsätt sedan nääästan allt mjölet och knåda i 10 minuter. Använd gärna en hushållsassistent om du har en, resultatet blir så mycket bättre än klena händer. Tillsätt resterande mjöl om degen känns för lös. Låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.

 

Fänkålsfärsen. Stöt fänkålsfrön, vitlöksklyftor, paprikapulver, salt och peppar i en mortel. Blanda med sojafärsen och stek allt i en stekpanna, i lite olivolja, tills det får fin färg.

 

När pizzadegen har jäst klart kavlar du ut den tunt och lägger på två bakplåtar. Pensla kanterna med olivolja och strö lite flingsalt över hela degen. Bred ut en generös klick vispad grädde över båda pizzadegarna. Klicka ut fänkålsfärsen över degen och strö skivad rödlök och riven ost runt omkring den. Grädda i 225 grader i 10-12 minuter, eventuellt längre. Det viktiga är att den får fin färg.
Om du har fått tag på fänkålspollen strör du den över pizzan så fort den kommer ur ugnen. Servera genast!

9 reaktioner på ”Alla hjärtans dag och världens godaste pizza med fänkålsfärs och grädde!”

  1. Vad underbart att se att det finns fler fänkålsdyrkare än mig! Jag har fänkål i allt (kryddan alltså), jag tycker det förhöjer smaken på det mesta. Det förenar dom andra smakerna och gör dom till bättre kompisar på nåt vis. Prova att göra soppa på kål (vit eller röd eller båda), kålrot, lite lök och fänkål och spiskummin. Det smakar fest fast det är fattigmansmat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *