Het svart bönsoppa och bruschetta med rostad paprikaröra

svartsoppa1

 

Jag älskar att älska bönor. Det finns faen bara fördelar. Förutom att du är fantastiska för din arma kropp så finns de i en galet stor variation och överallt. Dessutom billigt! Även om jag tycker det är fånigt simpelt att koka egna bönor måste jag erkänna att det är härligt praktiskt med burkar. Som till den här bönsoppan där du kan ha allt hemma i skafferiet.

 

Het svart bönsoppa (4 portioner)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
någon matsked olivolja
1 burk krossade tomater
2 burkar svarta bönor
1 tsk chiliflingor
1 tsk salt
svartpeppar
5 dl vatten
1½ msk flytande grönsaksbuljong

 

Hacka den gula löken och skiva vitlöksklyftorna fint. Stek mjuk i olivolja tills löken börjar bli lätt genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, svarta bönor, chiliflingor, salt, svartpeppar, vatten och grönsaksbuljong. Låt puttra på i 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer (eller behåll den som den är). Smaka av och se om det behövs mer salt, annars är det bara att servera. Jag klickade i lite av Alpros naturella yoghurt, men det är självklart valfritt.

 

svartoppa2

 

Den rostade paprikaröran passar bra till allt och lite till. Jag brukar äta den som anti pasto på pratiga fredagkvällar med vin.

 

Bruschetta med rostad paprikaröra

 

3 paprikor i valfri färg
½ rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl olivolja
1 msk finhackad persilja (fryst går bra)
salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg paprikorna på en plåt och kör in dem i ugnen i 35 minuter. De ska bli brända! Ta ut och lägg i en skål, täck sedan med plast och låt stå i 10 minuter. Dra av skalet från samtliga paprikor, ta bort kärnhuset och släng, tärna sedan fruktköttet fint.
Lägg paprikan i en skål och blanda ner finhackad rödlök, vitlök, olivolja, finhackad persilja, salt och peppar.

9 reaktioner på ”Het svart bönsoppa och bruschetta med rostad paprikaröra”

 1. OKEJ jag blev alldeles tagen av din blogg! Fantastiska bilder och recepten, verkar det som, likaså! Jag är också vegan, eller nästan. Jag vill inte vara så jättestrikt men äter vegan i skolan och i princip allt hemma och nu kan jag inte förstå att du har haft den här bloggen sedan i november utan att jag faktiskt märkt det. Världen förtjänar verkligen mer bra vegobloggar, så det var ju tur att du har en sådan.
  Tacktacktack för den här bloggen! Definitivt inte sista gången jag är här inne och inspireras! Hälsningar Mirjam 🙂

 2. Hej du!
  Jag har nu gjort denna rätt och din kålpudding och är väldigt nöjd med resultaten smakmässigt. Men du får dem att se så fina ut också! Min kålpudding höll inte ihop så bra och min soppa fick en himla trist färg. Nu sänkte inte detta smaken och det räckte att dimma ner lampan lite 😉
  Jag ser fram emot fler intressanta recept!

  1. Kålpudding håller inte formen så bra nylagad. Den på bilden hade fått svalna innan den skars upp och värmdes på nytt. 🙂
   Min soppa hade inte heller så sexig färg, men soppor är ju…soppor. 🙂

   Tack förresten!

 3. Hej du!
  Jag har nu gjort denna rätt och din kålpudding och är väldigt nöjd med resultaten smakmässigt. Men du får dem att se så fina ut också! Min kålpudding höll inte ihop så bra och min soppa fick en himla trist färg. Nu sänkte inte detta smaken och det räckte att dimma ner lampan lite 😉
  Jag ser fram emot fler intressanta recept!

  1. Kålpudding håller inte formen så bra nylagad. Den på bilden hade fått svalna innan den skars upp och värmdes på nytt. 🙂
   Min soppa hade inte heller så sexig färg, men soppor är ju…soppor. 🙂

   Tack förresten!

 4. Svart bönsoppa är väldigt gott men ser sällan god ut. Du har lyckats få den att se aptitlig ut tycker jag. Använder du instagram? det är kul att kolla andras resultat! #blackbeansoup bjuder på allt från lyxiga varianter, till varianter som liknar en koblaja slängd i matlådan. Snart har jag och tjejen levt ett år i gränslandet vegetarian – vegan och vi gillar dina recept och tips!

  1. haha…mjo, bruna soppor och grytor är ju svåra att få snygga, men de smakar ju gott i alla fall! 🙂 Kör på, mer vego åt folket!

 5. Svart bönsoppa är väldigt gott men ser sällan god ut. Du har lyckats få den att se aptitlig ut tycker jag. Använder du instagram? det är kul att kolla andras resultat! #blackbeansoup bjuder på allt från lyxiga varianter, till varianter som liknar en koblaja slängd i matlådan. Snart har jag och tjejen levt ett år i gränslandet vegetarian – vegan och vi gillar dina recept och tips!

  1. haha…mjo, bruna soppor och grytor är ju svåra att få snygga, men de smakar ju gott i alla fall! 🙂 Kör på, mer vego åt folket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *