Glorious gnocchi med bondbönor och salvia

gnocchi3

 

För dig som vill göra din egen pasta men inte orkar damma av din bortglömda pastamaskin, så är gnocchi genialiskt. Det är inte bara genialiskt utan även förödande gott. Kanske inte sådär rakt upp och ner (det är ju i princip en klimp deg), men i kombo av bondbönor, salvia och smör så börjar nästan tårarna att rinna till av lycka. Gnocchi går att köpa färdig, men innehåller ägg. Är du vegetarian funkar det ju prima, annars är det bara att börja knåda ihop degen nedan. Det är superenkelt och godare än färdigköpt!

 

Jag har fått en hang up på bondbönor (köpa mina i frysdisken på Coop), men vet också om att man måste skala dem…vilket såklart tar tid och tålamod. Den här rätten skulle även fungera bra med färska sojabönor (edamamebönor), eller ja…varför inte ärtor eller något annat piggt. Allt hittar du i frysdisken!
Och du, jag trodde aaaldrig att jag skulle bli mätt på en sån här enkel rätt, men jäklar! Perfekt som en mäktig lunch eller en lyxig förrätt.

 

Psst…jag måste erkänna att smaken av brynt smör är det jag saknar mest, så om någon smörmänniska på en mjölkfri smörfabrik där ute läser detta, snälla, fixa ett mjölkfritt smör som går att bryna. Samma nötiga färg och smak tack! Med det sagt, jag använde mig av mjölkfritt smör här och tackade Gud för att jag satt ner när jag började äta eftersom det var så satans gott.

 

Glorious gnocchi med bondbönor och salvia (4 portioner)

Gnocchi
300 g mjölig potatis (ca 3 st)
½ dl osötad sojamjölk
2½ dl vetemjöl
salt
vitpeppar
riven muskotnöt

 

ca 400 g oskalade bondbönor
20 färska salviablad
100 g mjölkfritt smör
salt och peppar

 

Koka potatisen och låt svalna något. Pressa i en potatispress och blanda ihop med sojamjölk och vetemjöl i en bunke. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Knåda ihop till en hyfsat fast men smidig deg. Rulla ut till långa längder och skär i 2-3 cm bitar. Tryck till de med en gaffel för att få sina fina ränder (eller hoppa det steget, gör absolut ingenting). Till hit kan du förbereda. Släng in de i kylen om du vill och koka senare. Om inte, koka dem i lättsaltat vatten i 5-7 minuter.

 

Koka bondbönorna i ca 7 minuter. Skölj i kallt vatten och ploppa sedan ur dem ur sina skal. Börja med att steka den kokta gnocchin i lite av smöret tills de får en fin färg. Tillsätt resten av smöret tillsammans med de skalade bondbönorna och salvian. Låt fräsa på tills salvian börjar bli knaprig. Salta och peppra. Servera genast!

 

Tips! Om du kör med ”vaaaanligt” smör, låt det brynas och få en nötaktig färg och smak först, innan du slänger ner gnocchin och resten av gänget.

15 reaktioner på ”Glorious gnocchi med bondbönor och salvia”

 1. Hej!

  Jag älskar dina recept, men undrar om du skulle kunna ange när man verkligen behöver ha SOJAmjölk och när man kan ersätta med något annat.

  Soja är ju tyvärr inte särskilt bra för kroppen och särskilt inte för kvinnor så jag försöker undvika det så gott det går (man får ju i sig ganska mycket soja som vegetarian ändå). Samtidigt har ju soja vissa egenskaper som t.ex. havre och mandel inte har, så det vore väldigt intressant att veta när sojan är nödvändig och när man lika gärna kan ersätta med t.ex. havremjölk/grädde.

  Tack!

  1. Oj, vilken svår fråga. Jag använder sojamjölken som jag använder mjölk/grädde och använder faktiskt aldrig havremjölk/grädde. Men det borde gå att byta rakt av när du känner för det. Enda anledningen till att jag inte använder havremjölk är för att det smakar för mycket.
   Jag har läst så mycket om sojaintag och slutsatsen är att det är en galen överdrift, så länge du inte klunkar i dig mest hela dagen. Den lilla mängden du får i dig i mat är inget att oroa dig för. Men ja, ersätt med havremjölk/grädde så blir det prima.

 2. Var köper du färska bondbönor såhär års? Sååå gott! Har köpt konserverade ibland i osäsong när jag haft abstinens, men de smakar lite bajs och är hårda i skalet och tråkiga i färgen. Tack för trevlig sida!

 3. Var köper du färska bondbönor såhär års? Sååå gott! Har köpt konserverade ibland i osäsong när jag haft abstinens, men de smakar lite bajs och är hårda i skalet och tråkiga i färgen. Tack för trevlig sida!

 4. Alltså, osötad sojamjölk… Vart köper man det?! Den från Alpro innehåller rörsocker och light-varianten innehåller typ fruktos eller nåt sånt… alltså också sötad. Har inte hittat någon annan sojamjölk än just det märket :/

  1. Alpros sojamjölk som är i en röd förpackning! Det brukar vara den och den blåa (eller gröna=eko) som säljs. Men det är alltså den röda.

 5. Alltså, osötad sojamjölk… Vart köper man det?! Den från Alpro innehåller rörsocker och light-varianten innehåller typ fruktos eller nåt sånt… alltså också sötad. Har inte hittat någon annan sojamjölk än just det märket :/

  1. Alpros sojamjölk som är i en röd förpackning! Det brukar vara den och den blåa (eller gröna=eko) som säljs. Men det är alltså den röda.

 6. Tips: Willys har veganska gnoccis. Gällande att soja skulle vara dåligt i stor mängd verkar det vara lobbat av ngn industri. Finns massor av kvinnor(och män) i ex asiatiska länder som har soja som huvudföda. Lev och må!

 7. Tips: Willys har veganska gnoccis. Gällande att soja skulle vara dåligt i stor mängd verkar det vara lobbat av ngn industri. Finns massor av kvinnor(och män) i ex asiatiska länder som har soja som huvudföda. Lev och må!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *