Som jag har nämnt tidigare så älskar jag och min sambo burgare. Den här burgaren gjorde jag jättemycket i somras, den går till och med bra att grilla (även om jag föredrar att steka den). Receptet kommer från Candle 79’s Cookbook, men jag har ökat på kryddorna något eftersom jag tyckte att de fegade lite.
Det här receptet utgår från torkade bönor och jag vet inte exakt hur stor mängd det blir om man använder sig av bönor på burk. Någon som vet? Psst…tycker ändå ni ska koka bönorna själva, det kräver ju inget arbete alls.
Receptet säger 6-8 burgare (= jättestora), jag säger 10-12 (= normalstora).
Het burgare med svarta bönor och chipotle (6-8 burgare)
3 ½ dl torkade svarta bönor
2 gula lökar, grovhackade
3 vitlöksklyftor, krossade
1 ½ tsk chipotlepulver (eller chilipulver)
3 lagerblad
2 tsk salt
svartpeppar
3 ½ dl fullkornsris
1 msk olivolja
2 dl pumpakärnor
1 ½ msk rökt paprika (eller vanligt paprikapulver)
Blötlägg bönorna i rikligt med vatten i minst 6 timmar, eller över natten. Sila av vattnet och skölj dem. Höll ner bönorna i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker med ca 5 cm. Lägg i gul lök, vitlök, lagerblad, 1 tsk salt, chipotlepulver och svartpeppar. Koka upp och låt bubbla i 1½-2 timmar, eller tills bönorna är genomkokta. Vattnet ska koka bort, men blir det för torrt är det bara att fylla på med lite mer. Sila bort kokvätskan, men spara den i en skål till senare. Plocka bort lagerbladen. Koka fullkornsriset enligt anvisningarna på paketet. Rosta pumpafröna i en stekpanna tillsammans med olivoljan och det rökta paprikapulvret (eller vanliga paprikapulvret). Häll över på ett fat och låt svalna något. Blanda ihop ris, bönor och pumpafrön i en bunke. Mixa hälften av massan i en matberedare (för att få lite blandad struktur på burgarna). Blanda allt åter igen. Tillsätt eventuellt lite av kokvätskan om ”smeten” känns för torr. Forma till biffar och stek i olja eller grilla.
Jag äter alltid guacamole på mina burgare och det passar även perfekt på de här, men pilla på det du älskar mest.
Verkar jättegod! Måste prova! Tack för bra recept.
Mattias, du är genial! Älskar dina recept. Får jag önska ett inlägg? Tips på något som går att förbereda/laga till fort för 10 fantastiska personer som är gott och snyggt. Tusen tack för en fantastik blogg.
Ååååh, kul utmaning! Mjo, när ska du ha middagen?
28/2! Det behöver inte vara trerätters men ändå kännas lite ”wow” (som jag tycker dina recept ÄR), typ soppa, sallad med ngt extra. Det är världens bästa bokklubb som ska få äta. PS. Provade bönburgaren och den var super!
Hmmm…ja du. Jag tänker göra moussaka och grekisk baklava i helgen, det borde väl passa? Enkelt att göra dessutom och lurar alla. Håll ut så lägger jag upp recepten när jag har lagat. 🙂
låter perfekt! TACK
Mattias, du är genial! Älskar dina recept. Får jag önska ett inlägg? Tips på något som går att förbereda/laga till fort för 10 fantastiska personer som är gott och snyggt. Tusen tack för en fantastik blogg.
Ååååh, kul utmaning! Mjo, när ska du ha middagen?
28/2! Det behöver inte vara trerätters men ändå kännas lite ”wow” (som jag tycker dina recept ÄR), typ soppa, sallad med ngt extra. Det är världens bästa bokklubb som ska få äta. PS. Provade bönburgaren och den var super!
Hmmm…ja du. Jag tänker göra moussaka och grekisk baklava i helgen, det borde väl passa? Enkelt att göra dessutom och lurar alla. Håll ut så lägger jag upp recepten när jag har lagat. 🙂
låter perfekt! TACK
Åhh tack å tack vilken jättefin och bra blogg =)
Ska granska mera sen nu blir jag bara hungrig och jag läser mer!
Åhh tack å tack vilken jättefin och bra blogg =)
Ska granska mera sen nu blir jag bara hungrig och jag läser mer!
Receptet tar mig tillbaks till en veggieburger som jag åt i Brooklyn för två år sen. Jag kan tänka mig att det blir bra crunch av pumpakärnorna och smart drag att koka bönorna tillsammans med kryddorna.
Förresten så kan jag tänka mig att 3 1/2 dl okokta svarta bönor motsvarar ungefär 5 dl kokta.
Receptet tar mig tillbaks till en veggieburger som jag åt i Brooklyn för två år sen. Jag kan tänka mig att det blir bra crunch av pumpakärnorna och smart drag att koka bönorna tillsammans med kryddorna.
Förresten så kan jag tänka mig att 3 1/2 dl okokta svarta bönor motsvarar ungefär 5 dl kokta.
Vill bara uttrycka min glädje för denna blogg, sinnliga recept som är perfekta för min man som aldrig vet vad han ska laga. Allt faller honom och oss andra i smaken!
Åh, så bra! Precis det jag hade hoppats på. Tack!
Vill bara uttrycka min glädje för denna blogg, sinnliga recept som är perfekta för min man som aldrig vet vad han ska laga. Allt faller honom och oss andra i smaken!
Åh, så bra! Precis det jag hade hoppats på. Tack!
Jag gjorde de här igår när jag hade finebsök. De blev jättegoda! Jag håller med att någon sorts röra passar bra. Jag lyckades inte hitta tillräckligt fina avokados, så jag åt burgarna med chutney, det blev gott!
Vad härligt! 🙂
Jag gjorde de här igår när jag hade finebsök. De blev jättegoda! Jag håller med att någon sorts röra passar bra. Jag lyckades inte hitta tillräckligt fina avokados, så jag åt burgarna med chutney, det blev gott!
Vad härligt! 🙂