Jag måste ha dött och kommit till himlen: Friterad ”kyckling” med guacamole!

kyckling

 

Köttfri måndag allihopa! Hurra! Jag firar med en korg friterad ”kyckling” och guacamole, och jäklar vad jag har ätit! Det här lätt det godaste på länge, men så är jag också väldigt lättflörtad när det kommer till friterat. ”Godare än kyckling”, var min sambos recension och skrapade ihop det lilla som fanns kvar. :)
Det här går definitivt att göra med sojastrimlor eller andra vegostrimlor. Min absoluta favorit är fortfarande Fry’s Chicken-style strips, som börjar finnas i allt fler matbutiker. Kolla i frysdisken eller be dem ta in!

 

Jag har många gånger tjafsat med matnördar som tycker det är skandal att jag inte gör min egen kryddblandning till guacamolen…men guess what!? Jag ääälskar Santa Marias kryddblandning! Den kräver noll tankeverksamhet och är fabulös varje gång. Så det så!

 

Rädd för att fritera? Stek den i generöst med olja då…blir samma resultat, men låter inte lika farligt. 😉

 

Friterad ”kyckling” med guacamole

ca 400 g vegostrimlor, sojastrimlor eller ”Fry’s Chicken-style strips”
1 dl osötad sojamjölk
2 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
½ tsk vitlökspulver
svartpeppar
rapsolja eller annan neutral olja att fritera i

 

Blanda först vegostripsen med sojamjölken. De ska bara få ett tunt lager sojamjölk, så häll bort överflödet.
Blanda ihop ströbröd, salt, paprikapulver, vitlökspulver och svartpeppar. Häll över vegostripsen och blanda väl så att de blir helt täckta.
Fritera antingen i en fritös eller häll på någon cm olja i en kastrull, värm till ca 180 grader, och fritera de panerade stripsen. Du kan även testa att doppa ner en strips, om den blir gyllenbrun  efter ca 1 minut, är oljan tillräckligt varm.
Låt rinna av på hushållspapper och servera sedan med guacamole och ris…eller pommes…eller bara en enkel sallad.

 

Guacamole

 

1 Guacamole kryddmix (Santa Maria)
2 avokado
eventuellt någon matsked naturell sojayoghurt (blir krämigare då + att det är ett effektivt sätt att dryga ut guacamolen på :))

 

Mixa allt och den är klar!

12 reaktioner till “Jag måste ha dött och kommit till himlen: Friterad ”kyckling” med guacamole!”

    1. Neej, inte alls läskigt! Testa. Om du är osäker så kör ner en kökstermometer i oljan!
      Annars går det lika bra att steka dem!

    1. Neej, inte alls läskigt! Testa. Om du är osäker så kör ner en kökstermometer i oljan!
      Annars går det lika bra att steka dem!

    1. Oj, sorry…jag borde ha skrivit ”strimlor”, om det underlättar. Det finns både sojastrimlor eller quornstrimlor (om du inte vill ha helvegan). Fry’s finns i frysdisken i allt fler butiker. Bor du i Stockholm så åk förbi Daglivs, Fridhemsplan, de har! :)

    1. Oj, sorry…jag borde ha skrivit ”strimlor”, om det underlättar. Det finns både sojastrimlor eller quornstrimlor (om du inte vill ha helvegan). Fry’s finns i frysdisken i allt fler butiker. Bor du i Stockholm så åk förbi Daglivs, Fridhemsplan, de har! :)

  1. Ser syyykt gott ut! Fry’s tål inte jag då de innehåller gluten. Tror även quornstrimlorna innehåller gluten. :( Vet du om något glutenfritt alternativ?

  2. Ser syyykt gott ut! Fry’s tål inte jag då de innehåller gluten. Tror även quornstrimlorna innehåller gluten. :( Vet du om något glutenfritt alternativ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *