Okej, jag ska inte påstå att det var den gamla Audrey Hepburn-rullen ”Funny Face” som fick mig inspirerad till den här pajen, även om videon sist i inlägget kan få en att tro det. Snarare Gröna skafferiets rödbetspaj som ser helt magnifik ut. Jag är vanligtvis inget gigantiskt fan av rödbetor utan tycker att de är lite för söta i smaken (säger kakmonstret). Men den här pajen blev faktiskt riktigt god, perfekt som en lättare lunch eller ja…mellanmål eftersom jag inte kan sluta gnaga på den.
Tofu finns verkligen att få tag på överallt. Oftast den hårdare varianten, vilket går utmärkt i den här (även om jag använde mig av mjuk silkestofu). Om du inte får tag på naturell sojayoghurt går det utmärkt med osötad sojamjölk.
Psst…jag vet att vissa veganer är anti honung och då går det såklart bra att hoppa över den. Eller kanske ersätta med rissirap, dadelsirap eller annan skojig sirap.
Rödbetspaj med timjan
Pajdeg
3 dl vetemjöl (byt ut hälften mot fullkornsvetemjöl om du vill känna dig hälsosam)
150 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
3 msk vatten
Fyllning
6 rödbetor
1 rödlök
1 msk smör
250 g tofu, hård eller mjuk
2 dl naturell sojayoghurt, tex. Alpro Soyas
½ msk honung
2 msk av rödbetskoket
½ msk flytande grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar
skalade solrosfrön
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa eller nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla ut på ett mjölat bakbord och klä sedan en pajform med den. Låt vila i kylen i 30 minuter. Pricka den med en gaffel och tryck ner ett ark aluminiumfolie över degen. Fyll på med torkade ärtor och tryck till (detta för att degen inte ska puffa upp). Förgrädda i 10 minuter. Lyft bort aluminiumfolien med ärtorna och grädda ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Koka rödbetorna mjuka i rikligt med vatten. Det tar ungefär 30 minuter.
Hacka under tiden rödlöken och stek den mjuk och lätt transparent i smöret.
Häll bort vattnet från rödbetorna, men spara 2 matskedar till fyllningen, och dra av skalet (jag tog hjälp av en kniv). Skiva rödbetorna tunt.
Mixa ihop tofu, sojayoghurt, honung, rödbetskok, grönsaksbuljong, timjan, salt och peppar i en matberedare. Du kan även använda en stavmixer.
Sprid ut rödlöken i botten av pajskalet. Lägg rödbetsskivorna över löken i ett fint mönster och bred sedan över tofufyllningen. Grädda i 30-40 minuter. Pajen ska bli lätt gyllenbrun i kanterna.
Rosta de skalade solrosfröna i en torr stekpanna tills de får färg. Strö över pajen och servera!
Ser smarrigt ut!! Någon chans till ett recept på att göra pajskalet glutenfritt? Älskar vegoriket men tyvärr oftare gluten i grejerna än bakemyday. 🙁
Hmmm…ja, jag borde verkligen ta fram ett glutenfritt pajskal. Ska jobba på det, lovar!
Vissa inlägg kan jag inte se bilderna till, tex detta…
hmmm, tror jag vet vad som är fel! Ska fixa det imorgon!
Vissa inlägg kan jag inte se bilderna till, tex detta…
hmmm, tror jag vet vad som är fel! Ska fixa det imorgon!
Ärtor??
Jag gör alltid så för att degen inte ska puffa upp i mitten eller rasa ner runt kanterna. Klassiskt knep!
Ärtor??
Jag gör alltid så för att degen inte ska puffa upp i mitten eller rasa ner runt kanterna. Klassiskt knep!
Tofu varsomhelst? PAH! Det har de inte hört i Örebro i alla fall, för här är det snarare undantag att det finns.
KARS – går att göra glutenfri. Byt mjölet mot en blandning av rismjöl, majsmjöl och bovetemjöl. Jag har ett sådant recept på min blogg, här: http://santoshasveganblogg.blogspot.se/2012/12/glutenfri-fikonpaj-med-rom-och.html. Funkar fint till matpajer också (degen alltså, inte fyllningen;-)).
haha…whaa? Jag har till och med köpt tofu i Örebro! Och Västerås! Och Karlstad! Annars ber du bara matbutiken att köpa in det. Tjat kommer man långt med!
Tofu varsomhelst? PAH! Det har de inte hört i Örebro i alla fall, för här är det snarare undantag att det finns.
KARS – går att göra glutenfri. Byt mjölet mot en blandning av rismjöl, majsmjöl och bovetemjöl. Jag har ett sådant recept på min blogg, här: http://santoshasveganblogg.blogspot.se/2012/12/glutenfri-fikonpaj-med-rom-och.html. Funkar fint till matpajer också (degen alltså, inte fyllningen;-)).
haha…whaa? Jag har till och med köpt tofu i Örebro! Och Västerås! Och Karlstad! Annars ber du bara matbutiken att köpa in det. Tjat kommer man långt med!
Åh, vad vacker, och ser så läcker ut ut! Tack för den fina bloggen!
Åh, vad vacker, och ser så läcker ut ut! Tack för den fina bloggen!