Köttfri måndag: Biff stroganoff

biffstroganoff
CLICK HERE FOR THE RECIPE ENGLISH

 

fry'sJag sorterade i min bokhylla och fann Dominika Peczynskis bok Östeuropas kulinariska hemligheter. Jag fick den av min fabulösa vän Emma som har tagit bilderna i den, men kan inte minnas att jag faktiskt har kollat i den. Det gjorde jag nu och helt plötsligt satt jag och dreglade över en rysk älskling: Biff stroganoff. Inte visste jag att den gick att göra så fantastiskt vegan, men det var lätt som en plätt. Behöver jag säga att den passar perfekt på en köttfri måndag som den här? 😉

 

Som kött i stroganoffen går det kalasbra med sojastrimlor, sojabitar eller till och med vita bönor. MEN min nya favorit är Fry’s vegetarian chunky wok & stew strips. De säljs på Daglivs (Fridhemsplan), vilket vill få mig att tro att de säljs i andra Coop-butiker. Håll utkik eller fråga om de kan ta in dem!

 

Biff stroganoff

400-500 g sojastrimlor eller Fry’s biffstrimlor
3 msk mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
1 gul lök
250 g champinjoner
1 msk vetemjöl
2 msk dijonsenap
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 tärnade saltgurkor
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
en nypa strösocker
3 dl naturell sojayoghurt, tex. Alpros

Använder du frystorkade sojastrimlor så koka de först.
Hacka löken och svampen.

Fräs svamp, lök och sojakött i en stekpanna tills allt har fått en fin färg.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, senap och vetemjöl. Häll i vatten och låt koka i cirka sju minuter. Smaka av med salt, socker och svartpeppar. Tillsätt sojayoghurt och den hackade saltgurkan mot slutet och låt bubbla lite till.

Servera med kokt ris.

 

————————————————————————————————————

 

 

biffstroganoff

 

I stumbled over this recipe for russian Beef stroganoff, while I was organizing in my bookshelf. It is really really really good and you should try it…especially today on meat free monday! 🙂

 

Beef stroganoff

400-500 g / 1 lbs soy strips or Fry’s beef strips
3 tablespoons dairy free butter
1 onion
250 g mushrooms
1 tbsp plain flour
2 tablespoons Dijon mustard
3 tablespoons tomato paste
2 diced pickles
1 pinch ground black pepper
1 teaspoon salt
a pinch of caster sugar
3 dl / 1 ½ cup plain soy yogurt

 

Chop the onion and mushrooms.

 

Fry the mushrooms, onion and soy meat in a frying pan until everything’s got a nice color.
Add the tomato paste, crushed tomatoes, mustard and flour. Pour in the water and cook for about seven minutes. Season with salt, sugar and black pepper. Add the soy yogurt and chopped pickles towards the end and let simmer a little bit more.

 

Serve with rice.

6 reaktioner på ”Köttfri måndag: Biff stroganoff”

  1. Jag gillar Frys bitar, men tycker de blir lite svampiga när de blir kokta. Märkte du något av det i receptet? Kunde det vara bättre att steka separat och ha i efteråt?

  2. Åh det var en massa prat om Fry’s på Vegomässan, men jag visste inte att de säljs i Sverige! Dagslivs nästa!

    1. Jaa, de är fantastiska! De säljer ”chicken strips” också, eller vad de nu kan heta. Plus en stor korv, typ falukorv, men den har jag inte testat än (ligger i frysen och väntar).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *