Lyxa till med en smördegsgalette toppad med krämig puylinser

9 copy
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Åt du mycket bönor och linser som liten? I min familj åt vi aldrig det, förutom vita bönor i tomatsås (som jag iof. älskade). Annars hade jag länge lätta fördomar mot alla läskiga baljväxter. Ja, tills jag insåg att det bara handlar om hur de tillagas. Den här lagom lyxiga smördegsgaletten med puylinser är helt omöjlig att inte överösa med vackra ord och applåder. Helt fantastisk!

Tips! Många vet inte att smördegen du köper i butiken oftast är helt vegan. Man använder nämligen vegetabiliskt margarin. Yeeey! Plus att den redan är kavlad.

Pssst…jag fann inga hela korianderfrön så jag körde halva mängden malen koriander istället. Det gick finfint!

Just ja! De krämiga linserna går utmärkt att ha som tillbehör till…ja, vad som helst. De gör verkligen vilken maträtt som helst glad.

 

Smördegsgalette toppad med krämig puylinser (4 portioner)

200 g puylinser
2 lagerblad
2 tsk kumminfrön
2 tsk korianderfrön
5 msk olivolja
1 medelstor gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 ½ dl naturell sojayoghurt*
50 g babyspenat
3 msk färsk koriander
3 msk hackad färsk mynta
saft från 1 citron
400 g smördeg
salt och svartpeppar

Koka linserna med lagerbladen i 1 liter vatten i 20-30 minuter, tills de är genomkokta. Låta rinna av i en sil och ställ åt sidan.

Rosta kummin- och korianderfrön i en liten stekpanna i ungefär 2 minuter, tills de börjar dofta. Stöt de sedan i en mortel.

Hetta upp 1 matsked av olivoljan i en liten stekpanna och stek den gula löken och vitlöken på medelhög värme i 6-8 minuter, tills den blir gyllene och riktigt mjuk. Tillsätt vitlök och de malda kryddorna och stek i ytterligare 2 minuter. Blanda alltihop med linserna, ställ åt sidan och låt svalna. Rör sedan ner yoghurt, spenat, örter, citronsaft och resten av olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

Skär ut fyra rundlar smördeg. Använder du fryst smördeg så kommer den i rektangulära ark, dela två på hälften så får du fyra lagom stora kvadrater. Sätt ugnen på 200 grader och grädda sedan smördegen i 10-15 minuter tills den får en gyllenbrun färg. Låt svalna något.

Lägg smördegsrundlarna på fyra serveringstallrikar och toppa med linserna. Ringla eventuellt över lite mer olivolja.

 

————————————————————————————————————-

 

9 copy

 

Did you eat alot of beans and lentils as a kid? In my family we never ate it, except for canned baked beans (which I loved). Instead I had alot of prejudices against all creepy legumes. Yes, until I realized that it is all about how they are cooked. This moderately luxurious puff pastry galette with puy lentils is quite impossible not to embrace and love. It’s absolutely amazing!

 

Tip! Many do not know that frozen puff pastry dough at the store usually are completely vegan (at least in Sweden). Yeeey!

 

Pssst … I found no whole coriander seeds so I took half the amount of ground coriander instead.

 

Puy lentil galette (serves four)

200g puy lentils, rinsed
2 bayleaves
2 tsp cumin seeds
2 tsp coriander seeds
5 tbsp olive oil
1 onion, roughly chopped
2 cloves garlic, crushed
200 g soy yogurt
50 g baby spinach
1 handful each of fresh coriander and mint, picked and chopped
juice of 1 lemon
salt and black pepper
400 g puff pastry

 

Boil the lentils with bay leaves in 1 liter of water for 20-30 minutes, until they are completely cooked. Let drain in a sieve and set aside.

 

Toast the cumin and coriander seeds in a small frying pan for about 2 minutes, then grind them (I used a a mortar).

 

Heat 1 tablespoon of olive oil in a small frying pan and fry the onion and garlic over medium heat for 6-8 minutes, until it becomes golden and very soft. Add garlic and ground spices and fry for another 2 minutes. Mix everything together with lentils, set aside and let cool. Then stir in yogurt, spinach, herbs, lemon juice and remaining olive oil. Season with salt and pepper.

 

Cut out four circles puff pastry. Preheat the oven to 200C/400F and bake the puff pastry for 10-15 minutes until it gets a golden brown. Allow to cool slightly.

 

Place puff pastry on four serving plates and top with the lentils. Drizzle over a little more olive oil.

 

2 reaktioner på ”Lyxa till med en smördegsgalette toppad med krämig puylinser”

  1. Men ja! Baljväxter har ibland ett oförtjänt dåligt rykte, de är ju supergoda när de lagas med kärlek. Men är det inte så med kött också, tänker jag, att det i sig inte är så gott. ”Det är såsen som är godast” och allt det där.

    Den här rätten verkar så grym, som en cross mellan franskt och indiskt. Nom! Ska definitivt testa någon gång 🙂

    1. Exakt! Man säger aldrig ”Det skulle bli godare med mer kött”, snarare kryddor och sås.

      Den är galet god! Imponerade på mina svärföräldrar med den. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *