Pimpa din måltid med marockanska morötter och en ny favoritblandning med linser, hasselnötter och mynta

11
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Du kanske har förstått vid det här laget att jag älskar Yotams bok ”Plenty”.  Jag försöker hela tiden att blir bättre på att kombinera olika smaker, men det är fantastiskt lyxigt när någon annan har gjort det åt en…som Yotam. Här är två tillbehör som piffar upp vilken tråkig måltid som helst.

De är såklart även klockrena till en buffé eftersom det går att göra absurt stora mängder av allt och det kommer inte ens vara en morotsslant kvar. Plus att den är lika god varm som kall.

 

Kryddig Marockansk morotssallad (4 portioner)

Receptet innehåller inlagd citron som går att hitta i välsorterade matbutiker eller i asiatiska butiker. Det är syrligt och biter tillbaka lite. En ny favorit i mitt kök, men om du inte hittar kan du bara hoppa över det i receptet.

1 kg morötter
¾ dl olivolja
1 gul lök, finhackad
1 tsk strösocker
3 vitlöksklyftor, pressade
2 gröna chilifrukter, finhackade
1 salladslök, finhackad
½ krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära
½ tsk malen koriander
¾ tsk malen kanel
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 msk vitvinsvinäger
1 msk hackad inlagd citron (kan uteslutas)
40 g färsk koriander (kan uteslutas)

 

Skala morötterna och skiva de i centimeterstora slantar eller halvmånar (beroende på storlek). Lägg dem i en kastrull, häll på vatten, koka upp och låt sjuda i ca 10 min på svag värme. De ska vara mjuka men ändå knapriga. Häll av vattnet och låt morötterna torka i ett durkslag.

 

Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken i 12 min på medelhög värme så att den mjuknar och får lite färg. Tillsätt de kokta morötterna samt resten av ingredienserna (förutom den färska koriandern). Ta kastrullen från värmen, salta och peppra och rör ner den färska koriandern strax innan servering.

 

5
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag har aldrig varit ett fan av rotselleri men har aldrig riktigt kunnat räkna ut varför. Förmodligen för att jag inte har gjort den här salladen. Tänk så vacker världen hade varit om man hade gillat allt och alla om de bara hade parats ihop med linser, hasselnötter och mynta.

Man ska använda sig av hasselnötsolja i det här receptet. Jag gjorde inte det och det blev ändå fantastiskt. Bor du i Stockholm och vill få tag på hasselnötsolja kan du rota runt i Hötorgshallen eller gå till Cajsa Warg, annars går det att beställa från P&B delikatesser.

 

Rotselleri och linser med hasselnötter och mynta (4 portioner)

1 dl hasselnötter (oskalade)
200 g puylinser (små gröna linser)
7 dl vatten
2 lagerblad
4 kvistar färsk timjan (eller 1-2 tsk torkad)
1 liten rotselleri (ca 650 g), skalade och skuren i centimetertjocka bitar
4 msk olivolja
3 msk hasselnötsolja
3 msk rödvinsvinäger
4 msk hackad färsk mynta
salt och svartpeppar

 

Sätt ugnen på 150 grader. Häll hasselnötterna på en plåt och rosta de i ugnen i 15 minuter. Låt svalna och hacka sedan grovt.

 

Blanda linser, vatten, lagerblad och timjan i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter tills linserna har mjuknat men fortfarande har en liten kärna kvar. Låt rinna av i ett durkslag.

 

Koka under tiden rotsellerin i rejält med saltat vatten i 8-12 minuter, tills den börjar mjukna. Låt rinna av.

 

Blanda de varma linserna (om de har svalnat så tar de inte upp smakerna lika bra) med olivoljan, 2 matskedar av hasselnötsoljan, vinägern, lite peppar och generöst med salt. Tillsätt rotsellerin och blanda ordentligt. Smaka av.

Om du vill servera rätten varm så rör ner hälften av myntan och hasselnötterna nu och lägg sedan upp på ett fat. Garnera med resterande hasselnötter och olja, samt ringla över hasselnötsoljan.

Annars låter du allt svalna innan du vänder ner mynta, hasselnötter och hasselnötsolja.

 

————————————————————————————————————-

 

11

You may know by now know that I love Yotams book ”Plenty”. I keep trying to get better at combining different flavors, but it’s a great luxury when someone else has done it for you … like Yotam. Here are two side dishes that will spice up any boring meal.

They are of course also spot on on a buffet because it is possible to make an absurd amount of everything and it will not even be a carrot piece left. Plus, it is equally good hot or cold.

Spicy Moroccan carrot salad (4 servings)

The recipe includes pickled lemon that can be found in good supermarkets or in Asian stores. A new favorite in my kitchen, but if you can’t find it, just go on without it.

1 kg / 2 pound carrots
¾ dl /  ¼ cup olive oil
1 onion, finely chopped
1 teaspoon granulated sugar
3 cloves garlic, pressed
2 green chillies, finely chopped
1 scallion, finely chopped
½ tsp ground cloves
1 pinch ground ginger
½ tsp ground coriander
¾ tsp ground cinnamon
1 tsp paprika
1 teaspoon ground cumin
1 tablespoon white wine vinegar
1 tablespoon chopped pickled lemon (optional)
a handful of fresh coriander (optional)

Peel the carrots and cut them, depending on their size, into thick slices. Place in a large saucepan and cover with water. Bring to a boil, then turn down the heat and simmer until tender but still crunchy, about 10 minutes. Drain.
Heat the oil in a large pan and saute the onion over medium heat until soft and slightly brown, about 12 minutes. Add the cooked carrots to the onion, followed by the sugar, garlic, chile, onion, cloves, ground ginger, coriander, cinnamon, paprika, cumin, vinegar and preserved lemon.
Remove from the heat. Season with salt, stir well and leave to cool.
Before serving, stir in the cilantro, taste and adjust the seasoning if necessary.

5

I’ve never been a fan of celeriac but have never quite been able to figure out why. Probably because I have not made this salad. Imagine how beautiful the world would have been if you had liked everything and everyone if only they had been paired with lentils, hazelnuts and mint.

You should make use of hazelnut oil in this recipe. I did not do it and it was still amazing. If you live in Stockholm and want to get hold of hazelnut oil, you can poke around in Hötorgshallen or go to Wendy Warg, otherwise you can order from P & B delicacies.

Celeriac and lentils with hazelnut and mint (serves 4)

1 dl / ½ cup hazelnuts (unpeeled)
200 g puy lentils
7 dl / 3 cups water
2 bay leaves
4 sprigs fresh thyme (or 1-2 tsp dried)
1 small celeriac, peeled and cut into centimeter-thick pieces
4 tbsp olive oil
3 tbsp hazelnut oil
3 tablespoons red wine vinegar
4 tablespoons chopped fresh mint
salt and black pepper

Preheat the oven to 140C/275F. Scatter the hazelnuts over a baking tray and roast in the oven for 15 minutes. Remove from the oven, set aside to cool down, then chop roughly.

Put the lentils, water, bay leaves and thyme sprigs in a small saucepan. Simmer for 15-20 minutes, or until the lentils are done. Drain into a sieve. Remove the bay leaves and thyme.
Meanwhile, in a large saucepan, bring plenty of water to a boil, drop in the celeriac, along with the lemon juice and some salt, and simmer for 12 minutes, or until just tender. Drain.

In a large bowl, mix the hot lentils (make sure they don’t cool down – lentils soak up flavours much better when they’re piping hot) with the olive oil, two tablespoons of the hazelnut oil, the vinegar, a few grinds of black pepper and plenty of salt. Add the celeriac, stir, taste and adjust the seasoning as necessary.
If you’re serving this straight away, stir in half the mint and the hazelnuts, then pile in a big heap on to a suitable serving dish. Drizzle the remaining hazelnut oil over the top, then garnish with the rest of the mint and nuts.
If you’re planning on serving it cold, wait for the lentil and celeriac mixture to cool down, taste again, then make a final adjustment to the seasoning. Add the rest of the hazelnut oil, the mint and the nuts just as you do when serving it hot.

En reaktion på “Pimpa din måltid med marockanska morötter och en ny favoritblandning med linser, hasselnötter och mynta”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *