CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH
Jag lagar grytor alldeles för sällan. Det är synd eftersom det verkligen är så praktiskt och enkelt som min mamma brukar tjata när hon försöker sälja in mig på grytkok. Tror jag är skärrad från skoltidens sorgliga kalops. Men ja, inte se bakåt, se framåt! Och se framförallt på den här marockanska ”kycklinggrytan” som jag slängde ihop igår mellan youtube-tittande och städning.
Jag serverade grytan med fullkornsbulgur, men den funkar såklart bra till couscous, ris, matvete, matkorn, ja även pasta.
Istället för kyckling så använde jag mig av ”istället för kyckling” från Veggo. Det finns i frysdisken i många butiker och är en helt fantastisk produkt. Du vet hur folk oftast säger ”det smakar som kyckling”…det här smakar precis som kyckling! Du kan lura allt från köttätande gamlingar till kräsna barn med det här.
Bara-så-att-du-vet! De krymper inte stekning, så bli inte rädd om du tycker att 300 g i en påse verkar lite. Det är mer än lagom!
Istället för istället för kyckling? Du kan ersätta med sojakött eller quorn. Och om du inte får tag på det så kör ner 4 burkar stora vita bönor. 🙂
Nordafrikansk gryta med chili, ingefära och kikärtor (6 portioner eller mer)
2 burkar kikärtor
2 auberginer
salt och peppar
10 st tomater (eller två extra burkar hela tomater)
1 burk hela tomater
1 msk malen koriander
½ tsk malen spiskummin
riven muskot efter smak
600 g ”istället för kyckling” (= två påsar)
4 msk olivolja
4 röda färska chili
2 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk vinäger
2 msk finhackad persilja (fryst går bra)
eventuellt 2 msk finhackad koriander (kan uteslutas av fegisar som jag)
bulgur, couscous, ris eller annat till servering
Skär auberginerna i mindre täningar. Strö över 1 msk salt och blanda väl. Lägg sedan aubergintärningarna i ett durkslag och låt rinna av i en halvtimme. Krama ur dem ordentligt. Skär ett kryss i toppen på varje tomat. Koka upp en kastrull med vatten och ploppa ner tomaterna i ca 30 sekunder. Ta upp och lägg i en skål med kallt vatten och dra sedan bort skalet. Dela tomaterna i fyra delar.
Blanda ”istället för kyckling” med koriander, spiskummin, salt och peppar. Stek sedan i 2 msk av olivoljan tills de blir snyggt gyllenbruna. Tillsätt resterande 2 msk olivolja tillsammans med de urkramade auberginetärningarnaa. Stek på i någon minut och tillsätt sedan chili och ingefära. Stek någon minut och kör ner de rivna vitlöksklyftorna.
Ploppa nu ner tomatbitarna och burktomaterna tillsammans med vinägern. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i 1 timme.
Skölj kikärtorna och blanda ner i grytan. Låt puttra på ytterligare 5 minuter. Strax innan servering rör du ner persiljan och eventuellt koriandern. Servera!
————————————————————————————————————-
North African stew with chili, ginger and chickpeas (6 servings or more)
2 cans chickpeas
2 aubergines/eggplants
salt and pepper
10 tomatoes (or two extra cans of whole tomatoes)
1 can whole tomatoes
1 tablespoon ground coriander
½ tsp ground cumin
grated nutmeg to taste
600 g / 1 ½ pound of chicken style bits or soy meat
4 tbsp olive oil
4 fresh red chili
2 tablespoons grated ginger
3 cloves garlic, grated
1 teaspoon vinegar
2 tablespoons finely chopped parsley (frozen is fine)
2 tablespoons finely chopped cilantro
bulgur, couscous, rice or another for serving
Cut the eggplant into smaller cubes. Sprinkle with 1 tablespoon salt and mix well. Put the eggplant in a sieve and let drain for half an hour. Squeeze out the excess water. Cut a cross in the top of each tomato. Drop down the tomatoes in a pot of boiling water for about 30 seconds. Pick up and place in a bowl with cold water and then peel off the skin. Cut the tomatoes into quarters.
Mix the chicken style bits with coriander, cumin, salt and pepper. Fry in 2 tablespoons of olive oil until they are nicely browned. Add the remaining 2 tablespoons olive oil along with the eggplant. Fry for a minute, then add the chili and ginger. Fry for a minute and drop down the grated garlic.
Now stir down the tomato chunks, canned tomatoes and vinegar. Cover with a lid and cook over low heat for 1 hour.
Rinse the chickpeas and add to the pot. Let simmer for another 5 minutes. Just before serving, stir down parsley and cilantro. Serve!