Masalaburgare med röda linser…mitt i veckan!?

burgare
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag och min sambos största ”last” är burgare. Det är bara en sån genialisk kreation som går att variera i oändlighet och aldrig gör en besviken. Nu äter vi det alltid, hela tiden, om och om igen. Men burgare mitt i veckan? Låter sååå onyttigt. 😉
När jag åt kött gick jag på 5000 dieter för att gå ner i vikt, hålla min vikt och fan vet vad. Vitt bröd hade varit döden, men inte längre! Nu äter jag en härlig blandning (avvägd med sunt förnuft) av allt och har för övrigt gått ner nästan 10 kg på kuppen. Folk glömmer bort att kolhydrater är bra och att vegomat är naturligt snålt på kalorier, så lite rostat hamburgerbröd då och då gör ingenting. Slut på diskussion!

Nu till burgaren som är en indisk flört med röda linser. Receptet är hämtat från boken ”Big vegan” av Robin Asbell och serveras där med en egengjord curryketchup (skriver med receptet), medan jag klickade på en hemmagjord chutneydressing.

 

Masalaburgare med röda linser (4 st)

2 ½ dl röda linser
2 dl potatismos
1 dl gul lök, finhackad
1 dl havregryn
2 msk cashewnötter
½ dl färsk koriander (eller ½ tsk torkad koriander om du inte gillar färsk)
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk vetemjöl
2 tsk citronsaft
1 tsk spiskummin
1 tsk senapsfrön (kan uteslutas)
½ tsk gurkmeja
¼ tsk kanel, malen
¼ tsk salt
olivolja
4 hamburgerbröd, gärna fullkorn
2 ½ dl babyspenat
rödlök, fint skivad

 

Blötlägg linserna över natten i rikligt med vatten. Häll bort vattnet och låt rinna av.
Ta fram din älskade matberedare och mixa linserna och potatismoset till en tjock gegga. Tillsätt, lök, havregryn, cashewnötter, koriander, ingefära och vitlök. Mixa lite till. Tillsätt mjöl, citronsaft, spiskummin, (senapsfrön), gurkmeja, kanel och salt. Mixa till allt har blandats väl.

I boken så vill hon att man steker dem på en plåt i ugnen, men jag gillar att steka dem i en stekpanna. Vill du göra i ugn så pensla de först med olivolja och kör de sedan på 200 grader i 25-30 minuter.
Annars steker du dem i olivolja på medelhög värme.

Rosta hamburgerbröden och lägg ihop burgarna med curryketchup eller chutneydressing, babyspenat och skivad rödlök.

 

Curryketchup
6 msk ketchup
2 tsk curry

Blanda ihop! Enklare kan det inte bli.

 

Dressing med mango chutney
2 dl naturell sojayoghurt
2 msk mangochutney
salt och peppar

Blanda ihop allt, sen är det klart!

 

————————————————————————————————————-

burgare

 

Me and my partner looove burgers. It’s just one of those ingenious creations that can be varied endlessly and never makes one disappointed.
When I ate meat, I went on like 9380439 different diets to lose weight or maintaing my weight. White bread was forbidden, but not anymore! Now I eat a delicious mix (balanced with common sense) of everything and has also lost almost 10 kg (20 pounds). People forget that carbohydrates are good for you and that vegan food are naturally lean on calories, so a little toasted hamburger buns is nothing to worry about. End of discussion!

 

This burger is made of red lentils and the recipe is from the book ”Big Vegan” by Robin Asbell. She’s serving it with a homemade curry ketchup, but I made an easy chutney dressing.

Masala burger with red lentils (4 servings)

2 ½ dl/ 1 cup red lentils
2 dl / ¾ cup mashed potatoes
1 dl / ½ cup onion, finely chopped
1 dl / ½ cup oatmeal
2 tablespoons cashews
½ dl / ¼ cup fresh cilantro (or ½ teaspoon dried cilantro if you do not like fresh)
1 tablespoon grated fresh ginger
1 clove garlic, grated
2 tbsp plain flour
2 tsp lemon juice
1 tsp cumin
1 tsp mustard seeds (optional)
½ tsp turmeric
¼ tsp cinnamon, ground
¼ tsp salt
olive oil
4 hamburger buns, preferably wholegrain
2 ½ dl / 1 cup baby spinach
red onion, finely sliced

 

Soak the lentils overnight in plenty of water. Rinse and drain.
Bring out your beloved food processor and blend lentils and potato mash into a thick goo. Add, onions, oatmeal, cashews, coriander, ginger and garlic. Mix some more. Add flour, lemon juice, cumin, (mustard), turmeric, cinnamon and salt. Blend until everything is well mixed.

 

In the book, she wants to cook the burgers on a baking sheet in the oven, but I like to fry them in a skillet. If you want to make them in the oven, place them on a baking sheet and brush with a little olive oil. Bake at 200C/400F for 25-30 min.

 

Otherwise, fry them in olive oil on medium heat.

 

Toast the hamburger buns and add the burgers with curry ketchup or chutney dressing, baby spinach and sliced red onion.

 

Curry Ketchup
6 tablespoons ketchup
2 teaspoons curry powder

 

Mix! It can’t be easier.

 

Dressing with mango chutney
2 cup plain soy yogurt
2 tbsp mango chutney
salt and pepper

 

Mix everything together. Done!

8 reaktioner på ”Masalaburgare med röda linser…mitt i veckan!?”

  1. Hej! Vilken fantastisk blogg jag hittat hos dig, helt fenomenala bilder och recept!!

    Kika in på min blogg Vegankocken om du vill ha mer inspiration 🙂

    / Maria aka Vegankocken
    vegankocken.wordpress.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *