Vintrig äppelpaj à Julia Child

julia1
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

En fransk äppeltart brukar inte innehålla svenska julkryddor men jag tyckte att det passade så bra nu när det långkalsong-kallt ute.
Du behöver inte pensla pajen med aprikosglaze men det är verkligen inte svårt och gör att den ser ut som en riktig konditortrofé.

Receptet är förresten hämtat från en av matoraklet Julia Childs böcker. Hon hade satt en fatwa på mitt huvud för att jag inte använder ”riktigt” smör, men jag lovar att jag hade kunnat lura henne med den här.

 

Skippa kryddorna och du har en helt vanlig äppelpaj. Jag gillar att servera den som den är, men den älskar även att bada i vanilsås.

 

Vintrig äppelpaj à Julia Child

Pajskal
ca 2 ½ dl mjöl
½ dl flagad mandel
½ tsk salt
125 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn), skuret i små kuber

 

Mixa ihop mjöl, mandel och salt till mandeln har blivit ett fint pulver. Pulsera sedan i smöret och mixa till degen går ihop. Tryck ut i en pajform och pricka med en gaffel. Låt vila i kylen i 1 timme. Klä degen med aluminiumfolie och fyll på med torkade bönor eller ärtor. Detta för att inte pajdegen ska sjunka ner i formen. Baka i 175 grader i 8 minuter. Ta ut formen och lyft ur aluminiumfolien med bönor. Om degen har rasat på något ställe så tryck den på plats med en gaffel eller något annat lämpligt. Pricka degen ytterligare och låt den baka i ca 10 minuter till eller till den har fått fin färg.

 

Fyllning
2 kg fasta äpplen tex. Golden Delicious
1 tsk citronsaft
2 msk strösocker

 

ca 1 dl aprikosmarmelad
1 msk vaniljessens
2 stjärnanis
1 kanelstång
5 st kardemummakärnor
1,5 dl strösocker
3 msk mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)

 

Skala och kärna ur äpplena. Dela på hälften och skär sedan 1/3 av äpplena i tunna klyftor. Blanda i en stor skål tillsammans med citronsaft och strösocker. De här är till översta lagret dvs. det fina som folk ser. Låt stå i 15 minuter och häll sedan bort överflödigt vatten.

 

Skär resten av äpplena i bitar. Lägg de i en kastrull på medelhög värme och låt koka i ca 20 minuter tills de har blivit mjuka. Pressa aprikosmarmeladen genom en sil och rör ner med äpplena. Rör även ner kryddorna, vanilj och resterande strösocker och smör. Höj värmen och rör om konstant till äpplena har blivit en tjockt mos. Fiska upp kanelstång och stjärnanis. Hittar du kardemummakärnorna så fiska upp dem också, jag lät de vara kvar.

 

Sprid ut moset i botten på pajskalet. Täck med äppelklyftorna och försök att lägga dem i ett fint mönster. Grädda i 190 grader i ca 30 minuter. Flytta över pajen till ett serveringsfat och pensla med aprikosglaze (se recept nedan).

 

Servera varm eller kall med vispad grädde eller sojayoghurt smaksatt med vaniljsocker. Ja, eller bara som den är.

 

julia3

 

Aprikosglaze
ca 1 dl aprikosmarmelad
2 msk strösocker

Pressa marmeladen genom en sil och lägg i en kastrull tillsammans med sockret. Låt koka på medelhög värme tills den får en sirapsliknande konsistens. Pensla på äppelpajen medan glazen fortfarande är varm.

 

————————————————————————————————————-

 

julia1

 

This french apple tart is flavored with traditional (swedish) christmas spices. Skip the spices and you have a regular apple tart.
You don’t need to brush the pie with apricot glaze but it’s really not difficult and makes it look like a real pastry chef trophy.

 

The recipe comes from one of Julia Child’s books. She had put a fatwa on my head because I don’t use ”real” butter, but I swear I can fool her and everyone else with this.

Apple tart à Julia Child

Pie crust
2 ½ dl / 1 cup all purpose flour
½ dl / ¼ cup almond flakes
½ tsp salt
125 g / 4 ½ oz dairy free butter, cut into small cubes

 

Process flour, almonds and salt in a blender, to a fine powder. Mix in the butter and process until the dough comes together. Press the dough into a pie dish and prick it with a fork. Let rest in the fridge for 1 hour. Dress dough with aluminum foil and fill with dried beans or peas. This prevents the dough from puffing pup and the edges from falling down. Bake at 175C/350F for 8 minutes. Remove the aluminium foil with the beans. If the dough has collapsed at any place, press it in place with a fork or something else appropriate. Bake the dough for another 10 minutes or until it’s golden brown.

 

Apple filling
2 kg / 4 lbs firm apples, for example Golden Delicious
1 tsp lemon juice
2 tablespoons granulated sugar

 

about 1 dl / ½ cup apricot jam
1 tbsp vanilla essence
2 star anise
1 cinnamon stick
5 cardamom seeds
1 ½ dl / ¾ cup granulated sugar
3 tablespoons dairy free butter

 

Peel and core the apples. Cut in half and then cut 1/3 of the apples into thin wedges. Mix the wedges in a large bowl along with the lemon juice and powdered sugar. These are for the top layer. Let stand for 15 minutes and then pour off the excess water.

 

Cut the rest of the apples into chunky pieces. Place them in a saucepan over medium heat and cook for about 20 minutes until they are soft. Press the apricot jam through a sieve and stir in the saucepan. Blend in the the spices, vanilla and remaining sugar and butter. Raise the heat and stir constantly until the apples has become a thick puree. Discard the cinnamon stick and star anise.

 

Spread the apple mash in the bottom of the pie crust. Cover with the apple wedges and try to put them in a nice pattern. Bake at 190C/375F for about 30 minutes. Let the pie cool slightly and brush it with some apricot glaze (see recipe below).

 

Serve warm or cold with dairy free whipped cream or soy yogurt flavored with vanilla. Or just as it is.

 

Apricot Glaze
about 1 dl / ½ cup apricot jam
2 tablespoons granulated sugar

 

Press the jam through a sieve and place in a saucepan with the sugar. Cook over medium heat until it has a syrupy consistency. Brush apple pie glazen while still warm.

 

julia3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *