Min typ av feel good-mat: Purjolöksplättar!

4
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag ääälskar vegobiffar och letar hela tiden efter nya saker att köra ner i dem. Jag älskar även lök i alla former, så när jag hittade ett recept på purjolöksplättar i Yotam Ottolenghis bok ”Plenty” blev jag fnittrig som en liten flicka. De kombinerar även mina två favoriter: krispigt och geggigt.
Glöm inte att göra såsen till, den är ruskigt god och passar bra till…ja…allt?

 

Listan på ingredienser ser lång ut. Självklart kan ni strycka några av kryddorna, plättarna blir fortfarande väldigt goda. Här kommer min veganiserade version:

Purjolöksplättar (4 portioner)

3 purjolökar (ca 450 g, ansad vikt)
5 schalottenlökar, finhackade
1 ½ dl olivolja
1 färsk röd chili, urkärnad och skivad
2 msk finhackad persilja
2 krm malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 krm gurkmeja
1 krm malen kanel
1 tsk strösocker
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl osötad sojamjölk
50 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn), smält

 

Skiva purjolöken hyfsat fint. Skölj och låt torka. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekpanna och stek purjolök och schalottenlök på medelhög värme i ungefär 15 min, tills de mjuknar. Lägg över löken i en stor skål och blanda ner chili, persilja, kryddor, socker och salt. Låt svalna.

 

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, sojamjölk och smält smör. Rör ner i lökmixen.

 

Hetta upp några matskedar olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Klicka ner 4-5 plättar av smet i stekpannan och stek i några minuter på varje sida. De ska bli frasigt gyllenbruna. Låt rinna över på lite hushållspapper och håll varma.

Sås

2 dl naturell sojayoghurt, tex. Alpros
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk citronsaft
3 msk olivolja
½ tsk salt
1 msk finhackad persilja
eventuellt 1 msk hackad koriander (jag använde lite torkad koriander eftersom jag inte gillar färsk)

 

Mixa alla ingredienser till såsen i en matberedare. Jag har gjort den flera gånger, men varit lat och bara rört ihop med en sked. Det går liiiika bra!

 

————————————————————————————————————-

4

 

I also love onions, every single kind, so when I found a recipe for leek pancakes in Yotam Ottolenghis book ”Plenty” I became giggly like a little girl. They also combines my two favorites: crunchy and squishy.
Do not forget to make the sauce, it is terribly good and goes well with … well … everything?

The list of ingredients looks long out. Of course you can omit some of the spices, the pancakes are still very good. This is my my vegan version of the dish:

 

Leek Pancakes (4 servings)

3 leeks (about 450 g, trimmed weight)
5 shallots, finely chopped
1 ½ dl / ½ cup olive oil
1 fresh red chilli, deseeded and sliced
2 tbsp finely chopped parsley
2 tsp ground coriander
1 teaspoon ground cumin
1 pinch of turmeric
1 pinch ground cinnamon
1 teaspoon granulated sugar
½ tsp salt
2 dl / 1 cup all purpose flour
1 tablespoon baking powder
2 dl / 1 cup unsweetened soy milk
50 g / 3 tablespoons dairy free butter (eg mild or Carlshamn), melted

 

Slice the leeks. Rinse and let dry. Heat half the olive oil in a pan and fry the leeks and shallots on medium heat for about 15 minutes, until they soften. Place the onions in a large bowl and add chili, parsley, spices, sugar and salt. Allow to cool.

 

Mix together the flour, baking powder, soy milk and melted butter. Stir in the onions. Now you have made your delicious pancake batter.

 

Heat a few tablespoons of olive oil in a large skillet over medium heat. Drop down 4-5 big blobs of batter and fry for a few minutes on each side. They should be crispy and golden brown. Serve with this sauce:

 

2 dl / 1 cup plain soy yogurt
2 cloves garlic, pressed
2 tablespoons lemon juice
3 tbsp olive oil
½ tsp salt
1 tablespoon finely chopped parsley
1 tbsp chopped coriander

 

Mix all ingredients in a food processor and there you have it!

6 reaktioner på ”Min typ av feel good-mat: Purjolöksplättar!”

  1. Visste att jag skulle fastna för din blogg på direkten! Dom här ska jag göra till min syster som är besatt av purjolök 🙂

  2. Blev lite skeptisk när smeten blev så himla lös men det blev förstås super, förstår inte varför jag ens tror något annat.
    Så bra att du skrivit vikt på purjolökshacket, känns inte som om det finns en standardpurjo.

Lämna ett svar till h. Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *