Sexig persikotart

2
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag har många gånger krånglat till det med pompösa fruktpajer och smulpajer, när det absolut enklaste faktiskt är det godaste. Ett tag gjorde jag faktiskt bara sådana här tarter när jag hade gäster. De går snabbt att göra, är söta och delikata, men inte sådär jobbigt mäktiga som brutala pajer kan vara. Plus att de är goda att servera bara som de är, utan vaniljsås eller glass (även om det såklart också går bra).

 

Självklart kan du använda vilken frukt som helst, jag råkade bara hitta några sexiga persikor. :)

Sexig persikotart

 

Pajdeg
ca 5 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk strösocker
225 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlsamn), skuret i små kuber
1 ¼ dl kallt vatten

 

Fyllning
½ dl strösocker
frukt skuren i tunna skivor
eventuellt lite färsk rosmarin
1 dl aprikosmarmelad

 

Häll ner mjöl, salt, socker och smör i en matberedare. Pulsera några gånger tills att smöret har fördelats till mindre klumpar. Tillsätt vattnet och pulsera ytterligare några gånger tills degen precis börjar gå ihop. Häll ut den på mjölat bakbord och knåda lätt till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i två timmar.

 

Ta ut ur kylen och kavla ut till en 35×20 cm stor rektangel, 3 mm tjock. Skär ut smala, 2-3 cm tjocka, degremsor och lägg som en ram runt tarten.
Strö 2 msk strösocker över degen och lägg sedan på den tunt skivade frukten. Avsluta med resterande strösocker (eventuellt hackad färsk rosmarin) och låt sedan tarten vila i kylen i minst 30 minuter. Kasta in tarten i 175 grader i 30-35 minuter, eller tills den här härligt gyllenbrun.

 

Så fort tarten har svalnat något silar du aprikosmarmeladen så att alla större bitar försvinner, sedan smälter du ner den i en kastrull och penslar den på frukten.

 

Tarten går att fylla med vad du vill, men du måååste pensla allt med aprikosmarmelad innan du serverar. Dels därför att det ger ett glänsande och lurigt lockande utseende, men också för att det blir godare än vad man kan tro.

 

Servera som den är eller med vaniljsås eller glass.

 

————————————————————————————————————-

2

 

This tart is quick to make, sweet and delicious, but not heavy like big brutal pies can be. Plus they are good to serve only as they are, without custard or ice cream.

You can use whatever fruit you like.

 

Sexy peach tart

Dough
about 5 dl / 2 cups all purpose  flour
a pinch of salt
2 tablespoons granulated sugar
225 g / 8 oz dairy free butter, cut into small cubes
1 ¼ dl / ½ cup cold water

 

Filling
½ cup granulated sugar
fruit, cut into thin slices
1 tablespoon fresh rosemary
1 dl / ½ cup apricot jam

 

Put the flour, salt, sugar and butter in a food processor. Pulse a few times until the butter is cut into smaller chunks. Add the water and pulse a few times until the dough begins to come together. Knead the dough on a floured surface. Wrap and let rest in the refrigerator for two hours.

 

Remove the dough from the refrigerator and roll it out to a 35 × 20 cm large rectangle, 3 mm thick. Cut a narrow, 2-3 cm thick, dough strips and make a frame around the tart.
Sprinkle 2 tablespoons sugar over the dough and then add the thinly sliced fruit. Sprinkle over the remaining amount caster sugar (and chopped fresh rosemary). Let  the tart rest in the fridge for at least 30 minutes. Bake it at 175C/350F for 30-35 minutes, or until its golden brown.

 

As soon as the tart has cooled slightly, strain the apricot jam through a sieve so that all major pieces disappear, then melt it in a pan and brush it over the fruit.

 

Serve as it is or with custard or ice cream.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *