Tomatsoppa med chili och aprikoser

soppa
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag älskar soppor även om jag fortfarande är rädd för att inte bli mätt, så ladda upp med grymt gott bröd och någon god gegga att bre på. Eller servera den som en förrätt! Jag ser även till att frysa in soppor i små portioner som jag kan värma på när det är kallt ute och vår hyresvärd vägrar sätta på elementen.

 

Här får ni hela originalreceptet från systrarna Eisenmans bok ”Soppor, bröd & röror”, men jag brukar ta halva mängden aprikoser (blir lite för sött för min smak annars). Ja, förutom att de använder crème fraîche medan jag kör på sojayoghurt.

 

Tomatsoppa med chili och aprikoser (4 portioner)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ urkärnad och finhackad röd chilifrukt
ca 2 msk raps- eller solrosolja
3 burkar hela skalade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
8 dl grönsaksbuljong
20 torkade aprikoser
1 dl naturell sojayoghurt, samt extra till garnering
salt och peppar

 

Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i olja tillsammans med chili i en kastrull i några minuter.
Tillsätt tomater, tomatpuré, buljong och aprikoser och låt puttra i ca 15 minuter.
Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd en stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt sojayoghurten. Värm sopan och späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna soppan med en klick sojayoghurt.

 

————————————————————————————————————-

soppa

 

Tomato soup with chili and apricots (4 servings)

1 onion
1 clove of garlic
½ seeded and finely chopped red chilli
about 2 tablespoons canola or sunflower oil
3 cans whole peeled tomatoes à 400 g
2 tablespoons tomato paste
8 dl / 3 cups of vegetable broth
20 dried apricots
1 dl / ½ cup plain soy yogurt, and extra for garnish
salt and pepper

 

Peel and chop the onion and garlic. Fry with the chili in a tablespoon oil for a couples of minutes.
Add tomatoes, tomato paste, broth and apricots and simmer for about 15 minutes.
Mix the soup in a food processor until smooth, or use a hand blender. Pour the soup back into the saucepan and add the soy yogurt. Add a little more water if needed. Season with salt and pepper.
Serve the soup with a dollop of soy yogurt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *