Kålpudding till folket!

pudding
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Okej, jag föredrar helst snofsiga kåldolmar, men så är jag också lite divig av mig när det kommer till min husmanskost. Kålpudding innehåller ju faktiskt samma ingredienser, är försvinnande gott och det går enkelt att göra till 20 personer i en gigantisk form. Och självklart måste den serveras med krämig gräddsås och söt lingonsylt.

 

Jag brukar låta kålpuddingen svalna, skära den i portionsbitar och sedan linda in dem i aluminium och förvara i kylen. Perfekta att ta fram när matlådan gapar tom.

 

 

Kålpudding

1 medelstort vitkålshuvud
mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
salt och peppar
sirap
1 ½ dl vatten
150 g torkad sojafärs eller 600 g fryst vegofärs
ev. några droppar Collorit* (finns i matbutiken och ger en mörkbrun färg)
1 dl risgryn

 

Gräddsås
25 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
3 msk vetemjöl
2 dl osötad sojamjölk (OBS! Viktigt att den är osötad)
2 dl vatten
flytande grönsaksbuljong
kinesisk soja
salt och vitpeppar

 

Börja med att koka risgrynen mjuka i vatten. Det tar kanske 10 minuter (följ anvisningar på paketet). Använder du dig av frystorkad sojafärs så koka den nu, brukar ta runt 15 minuter.

 

Under tiden skivar du vitkålen grovt. Stek den i smör tills den får fin färg. Salta, peppra och ringla över någon tesked sirap. Tillsätt vattnet och täck med lock och låt sjuda tills kålen har mjuknat.
Blanda färsen med risgrynen. Salta och peppra.

 

Lägg hälften av vitkålen i botten av en gratängform. Bred ut färsfyllningen över och toppa med resterande vitkål. Grädda i 175 grader i ca 40 min.

 

Och nu till såsen. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet. Tillsätt lite sojamölk i taget och vispa väl så att det inte blir några klumpar. Fortsätt med vattnet och låt sedan såsen koka upp. Smaka av med grönsaksbuljong, salt, peppar och soja.
Servera kålpuddingen med gräddsås, lingonsylt och kokt potatis.

 

————————————————————————————————————-

pudding

 

This is a typical Swedish dish made with cabbage and mince meat. Really simple and savory. Perfect comfort food and you can make like 20 servings at once.

 

Swedish cabbage pudding is traditionally served with cream sauce, boiled potatoes and lingon berry jam.

 

Swedish kålpudding (cabbage pudding)

1 medium head of cabbage
dairy free butter
salt and pepper
golden syrup
1 ½ dl / ½ cup water
1 ½ lbs soya mince
1 dl / ½ cup white rice

 

Cream sauce
25 g / 2 tablespoons dairy free butter
3 tbsp plain all purpose flour
2 dl / 1 cup unsweetened soy milk (Note: Important that it is unsweetened)
2 dl / 1 cup water
vegetable stock
soy sauce
salt and pepper

 

Start by boiling the rice until soft. It takes maybe 10 minutes (follow the instructions on the package).

 

Meanwhile, slice your cabbage coarsely. Fry it in butter until it is nicely browned. Salt, pepper and drizzle with a teaspoon of syrup. Add the water and cover with a lid and simmer until the cabbage has softened.
Mix the minced meat with the rice. Salt and pepper.

Pour one part of the cabbage in the bottom of an ovenproof dish. Spread the mince filling over and top with the remaining cabbage. Bake at 175C/350F for about 40 minutes.

 

And now for the sauce. Melt the butter in a saucepan. Whisk in the flour. Add a little soy milk at a time and whisk well so that there are no lumps. Continue with the water and then let the sauce simmer until thicken. Season with vegetable stock, salt, pepper and soy sauce.

11 reaktioner på ”Kålpudding till folket!”

  1. Det här lät ju superenkelt! Har suktat efter kålpuddig for ever. Ja eller åtminstone sen jag slutade äta pappas med kött i för så där en sex, sju år sedan.

    Dina asiatiska tofurecept måste också testas. Har gjort ett eget liknande det den där svartpeppartofun men med sichuanpeppar och det var helg sjukt gott, så ett Lao Wairecept..? My god.

    Fortsätt blogga, jag ska fortsätta läsa!

    1. Alltså, kålpudding är så jäkla gott. Lurade mina svärföräldrar, de trodde det var kött i den.

      Och tofurecepten ÄR fantastiska. Lao Wai serverade Ma Po Do Fu när jag var där, men receptet är Lisa Förare Winbladhs.

  2. Hej!

    Gjorde den och den var god! Fick dock verkligen inte den att hålla ihop så där fint, min blev mycket lösare, ingen pudding mer en…blandning…

    Det enda jag gjorde annorlunda var väl då att jag stekte färsen samt hade i lite förvälld svamp. Beror det kanske på att jag stekte färsen så den inte kunde gå ihop sig?

    Men gott ändå som sagt!

    /c

    1. Nee, det tror jag inte. Min höll ju inte ihop nylagad heller. Den på bilden fick först svalna helt, sen skar jag den i fina bitar. 🙂

  3. Men Mattias! Varför inte ta tillvara på det fantastiska kåldpadet! Såsen blir ju såååå god. Tack för receptet och din blogg. Jag fick färsen att bli lite mer lik pudding genom att tillsätta havegrädde och en matsked sojamjöl. 🙂

    1. Är det sant? Well, precis nygjord så är inte kålpudding med kött så fast heller. Men dagen efter när du värmer upp den på nytt kommer den att vara fastare, om det nu är en tröst. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *