Som vegobloggare bara MÅSTE jag: Hummus med rökt paprika!

12
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jaaa, jag vet att det är uttjatat. ”Är hummus det enda ni veganer äter?” Nej, är det korrekta svaret. Men nog fan äter jag det ofta. Jag älskar att ha det som pålägg…och till maten…som snack…som mellanmål…som huvudmål. Just den här versionen är min favorit och kommer från Candle 79s kokbok. Jag brukar inte vara förtjust i rökt paprikapulver, men här tar det inte över, vilket jag gillar.

 

Och koka för Guds skull kikärtorna själv, det kräver minimalt med arbete och kostar ingenting. Det här receptet ger galet mycket hummus, men gör som jag och frys in den i små lådor! Perfekt att ta fram när du som mest behöver den. 🙂

 

Hummus med rökt paprikapulver

2 ½ dl / 1 cup torkade kikärtor
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk citronsaft
¼ tsk cayennepeppar
2 tsk rökt paprikapulver
½ tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
2 msk persilja, finhackad
¾ dl olivolja
¾ dl tahini

 

Blötlägg de torkade kikärtorna i rikligt med vatten, 6-8 timmar (eller över natten). Sila bort vattnet och skölj dem.
Häll ner kikärtorna i en kastrull och täck med vatten. Låt sjuda i 50-60 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet, men spara 1-2 dl.

Mixa samtliga ingredienser i en matberedare tills du har fått en fin och gosig gegga. Tillsätt eventuellt det sparade kokvattnet om du tycker att hummusen känns för fast i konsistensen. Klar!

 

————————————————————————————————————

 

12

 

”Is hummus all you vegans eat?” No, is the short answer. But I sure eat it a lot! 🙂 This particular version is my favorite and comes from Candle 79s Cookbook. I’m not usually fond of smoked paprika, but in this hummus it’s perfect.

 

Smoked Paprika Hummus

2 ½ dl / 1 cup dried chickpeas
2 cloves garlic, minced
1 teaspoon lemon juice
¼ teaspoon cayenne pepper
2 teaspoons smoked paprika
½ teaspoon sea salt
½ teaspoon ground pepper
2 tablespoons fresh flat-leaf parsley, finely chopped
1⁄3 cup extra-virgin olive oil
1⁄3 cup tahini

 

Put the chickpeas in a bowl and add cold water to cover by about 2 inches. Soak in the refrigerator for at least 6 hours or overnight. Drain and rinse.
Put the chickpeas in a saucepan and add cold water to cover by about 2 inches. Bring to a boil, decrease the heat, cover, and simmer until the chickpeas are tender, 50 to 60 minutes. Drain and let cool, reserving a little cooking water for later.
Combine the chickpeas, garlic, lemon juice, cayenne, paprika, salt, pepper, parsley, olive oil, and tahini in a food processor fitted with the metal blade and process until well mixed. Add cooking water if necessary. Done!

6 reaktioner på ”Som vegobloggare bara MÅSTE jag: Hummus med rökt paprika!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *